Fondurile straine active la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si brokerii vor forma un grup de lobby care va milita pentru listarea cat mai rapida a titlurilor de stat si liberalizarea accesului nerezidentilor la aceste instrumente, spun analisti bursieri.

Ambele procese sunt intarziate de autoritati, chiar daca Romania se angajase in fata Uniunii Europene sa liberalizeze accesul strainilor la titluri de la 1 ianuarie 2006. In prezent, bancile detin monopolul asupra tranzactionarii titlurilor de stat, ele mijlocind si accesul investitorilor straini la aceste instrumente financiare cu grad de risc nul si comisioane grase, spun brokerii.

In acelasi timp, companiile de depozitare private ar avea de pierdut, odata cu liberalizarea pietei creandu-se prin lege un depozitar central care le-ar elimina din aceasta piata. In aceste conditii, brokerii afirma ca bancile si depozitarii privati au tot interesul sa intarzie liberalizarea accesului la titlurile de stat.

Actorii locali ai pietei de capital au cerut Ministerului Finantelor (MF) si Bancii Nationale (BNR) in repetate randuri sa definitiveze procesul de listare a titlurilor de stat, care trebuia efectuat prin alegerea celor mai lichide emisiuni de titluri de stat care ar putea intra la tranzactionare la BVB, spun brokerii. Ministerul de Finante a ezitat, insa, sa faca acest lucru.

Banca Nationala nu face decat un oficiu tehnic, ea ocupandu-se de translatia acestor titluri intre Minister si jucatorii primari. Ministerul este cel care trebuia sa ia decizia, afirma Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Este o problema institutionala, legata de crearea depozitarului central. Tranzactiile se pot face si maine, insa nu exista posibilitatea oferirii unui pret in timp real. E o problema intre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), MF si BNR, au declarat reprezentantii MF pentru Averea.

Oricum, cele mai multe tranzactii cu titluri se vor face tot pe piata interbancara, volumul tranzactiilor cu titluri nu este foarte mare, sustin oficiali ai MF. CNVM, autoritatea de supraveghere a pietei de capital, a facut insa toti pasii necesari pentru adaptarea legislatiei care permite tranzactiile cu titluri de stat la BVB inca de la sfarsitul anului 2005, spun brokerii.

Pe piata secundara a titlurilor de stat organizata de BNR, pe care actioneaza dealerii primari din bancile comerciale, luna decembrie 2005 a adus 18 tranzactii in valoare de 34,8 milioane lei noi, iar valoarea operatiunilor din 5 ianuarie 2006 a fost de circa 33 milioane lei noi. Anul acesta, MF va emite titluri de stat in lei in valoare echivalenta a peste 1,15 miliarde euro, insa unii analisti considera ca liberalizarea pietei va fi posibila abia in primavara, adica abia dupa primele emisiuni.

Un nou proiect de lege aflat in Parlament urmeaza sa elimine, insa, prevederea prin care se cerea MF sa indice seriile de titluri de stat deschise participarii investitorilor nerezidenti. Insa si adoptarea acestui proiect de lege, asemenea celui privind liberalizarea accesului nerezidentilor la titluri, se afla in intarziere. Totodata, conducerea BVB este pusa si in 2006 in situatia de a calcula in bugetul anual institutiei venituri aferente tranzactiilor cu titluri de stat, fara a putea conta pe acestea. BVB face acest lucru de cativa ani buni, fara a incasa insa vreun leu din cauza intarzierii listarii titlurilor de stat, spune un analist.

In acest context, fondurile de investitii straine si brokerii au format un grup de lobby care ar putea demara in curand o campanie pentru urgentarea listarii titlurilor si facilitatea accesului investitorilor straini la acestea in mod direct.

Fondurile de investitii de portofoliu vin cu experienta tranzactiilor cu titluri pe pietele bursiere traditionale, unde titlurile emise de ministerele de Finante sunt o cale de finantare neinflationista a datoriei publice a statelor respective, spune un broker. Rata dobanzii, stabilita transparent, prin concurenta directa pe piata bursiera, intre cerere si oferta, poate aduce beneficii pietei, afirma sursa citata.

Deocamdata, insa, numai bancile au acces la titluri. Ne luptam cu monopolul bancar, si credem ca exista o opozitie puternica (privind deschiderea pietei) mai mult din partea bancilor comerciale decat din cea a reprezentantilor Finantelor sau BNR, sustin brokeri acreditati la BVB.

Brokerii vor ca autoritatile sa faca o analiza la rece a randamentelor si a serviciilor de pe piata bursiera in ceea ce priveste tranzactionarea titlurilor de stat la BVB, nu doar pe piata creata pe langa BNR, pe care sunt prezenti in acest moment si tranzactioneaza doar dealerii primari, respectiv bancile comerciale autorizate de Banca Centrala.

Totodata, brokerii acuza bancherii din Romania pentru lipsa lor de interventie in 2005 pentru listarea titlurilor de stat la BVB, bancile fiind singurele care tranzactioneaza in prezent titluri de stat, care le asigura o felie din piata care asigura comisioane bune, cu risc zero.


Ne luptam cu monopolul bancar si credem ca exista o opozitie puternica din partea bancilor


Atunci cand dobanzile titlurilor de stat nu vor mai insemna nimic in raport cu rata inflatiei, Ministerul Finantelor va fi obligat sa apeleze la piata de capital, spune Marius Plugaru, director general al firmei de brokeraj Ieba Trust, membra a BVB.

Potrivit unei analize realizate de Intercapital Invest, rata inflatiei este estimata la 8,7% pe 2005, comparativ cu 9,3% in 2004 si 14,1% in 2003; in acelasi timp, rata dobanzii bancare la depozitele pe 12 luni ale populatiei a coborat cu mult sub inflatie, iar randamentele obligatiunilor sunt de 14% pentru cele municipale (emise de autoritati publice locale) si, respectiv, 15% pentru cele corporative (emise de companii private). Cel mai mare castig de pe piata de capital romaneasca este adus de fondurile mutuale, al caror randament general a ajuns la 16,21%, anul trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri