Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, va sustine astazi o conferinta de presa in care va prezenta raportul trimestrial asupra inflatiei. Isarescu va prezenta, de asemenea, si perspectivele privind evolutia viitoare a inflatiei in Romania.
[UPDATE 2]: BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul anului 2011 cu 0,2 puncte procentuale, de la 3,4% la 3,6%. De asemenea, BNR prognozeaza ca rata anuala a inflatiei se va plasa la nivelul de 3,2% la finalul anului 2012.

Tinta de inflatie stabilita de BNR pentru 2011 si 2012 este de 3%, intervalul de variatie fiind de plus sau minus 1 punct procentual.

[UPDATE1] BNR estimeaza ca inflatia a scazut sub 7% in ianuarie


Rata anuala a inflatiei a coborat sub nivelul de 7% in luna ianuarie, sustine Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, dupa ce s-a plasat la 7,96% la finalul lui 2010.

“Noi (n.r. – BNR) previzionam o reluare a dezinflatiei chiar incepand din trimestrul intai al acestui an. Previzionam ca in urmatoarele zile se va observa aceasta tendinta, cand INS va pulica datele privind inflatia anuala din ianuarie. Probabila inflatia va scadea sub 7%”, a declarat Mugur Isarescu.

Prognoza BNR indica o rata de a inflatiei de 3,6% la finalul anului 2011 si o rata de 3,2% pentru sfarsitul lui 2012. Guvernatorul BNR a precizat ca prognoza bancii centrale include doar datele certe ce pot impacta inflatia, celelalte date fiind incluse la categoria riscuri.

Analistii ING Bank Romania considera ca exista mari riscuri ca rata inflatiei sa atinga 6% la finele acestui an si nu exclud chiar un nivel de 8%, in conditiile presiunilor la nivel international asupra preturilor alimentelor si angajamentului Guvernului de a elimina subventiile la energie termica.

De asemenea, economistii ING sunt de parere ca majorarea preturilor la alimente a facut ca BNR sa rateze din nou tinta de inflatie (din 2010) si ca, cel mai probabil, BNR va rata si tinta de inflatie din 2011.

Tinta de inflatie stabilita de banca centrala pentru 2010 a fost de 3,5%, cu un interval de variatie de plus sau minus un punct procentual, insa rata inflatiei s-a plasat, la finalul anului, la aproape 8%.

BNR a stabilit tinta de inflatie pentru 2011 si 2012 la 3%, iar pentru 2013 a anuntat trecerea la tinta stationara de inflatie de 2,5%.

Analistul economic Lucian Isar sustine ca ratarile sistematice ale tintei de inflatie au dezancorat anticiparile inflationiste prin erodarea credibilitatii mesajelor. In opinia sa, o reancorare a anticiparilor se poate realiza prin resetarea tintelor pana in 2015, pozitionandu-le in jurul lui 4% (+/-1%), unde, in realitate, deja s-au ancorat independent de piata si prognozele analistilor.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis in ultima sedinta de politica monetara sa mentina dobanda cheie la minimul istoric de 6,25%, pentru a sasea sedinta consecutiva. Banca centrala a decis si mentinerea ratelor la rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv 25%. BNR nu a mai modificat nivelul rezervelor minime obligatorii din noiembrie 2009.

Ultima sedinta de politica monetara in care BNR a decis reducerea dobanzii cheie a fost in mai 2010, cand banca centrala a scazut dobanda de la 6,5% la 6,25%.

Rata anuala a inflatiei s-a plasat la 7,96% in 2010, dupa ce preturile au urcat cu 0,5% in decembrie, iar avansul a fost aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009, in special din cauza majorarii TVA si a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun si servicii, potrivit INS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri