Restantele persoanelor fizice si juridice cu cel putin un credit de peste 20.000 de lei s-au dublat pe anul trecut, la 15 miliarde de lei, iar cea mai mare parte a intarzierilor erau de peste 90 de zile la finele lunii decembrie, mai mult decat dublu fata de perioada similara din 2009, potrivit BNR, scrie Mediafax.
Restantele cu termen de intarziere de peste 90 de zile totalizau de 12,3 miliarde de lei si reprezentau 81% din totalul intarzierilor la plata, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare (CRB) prezentate de BNR.

Astfel, atat valoarea, cat si ponderea acestora au crescut fata de luna decembrie 2009, cand totalizau 5,38 miliarde de lei si reprezentau 68% din totalul intarzierilor la plata de la acea data.

Cresterea restantelor a ridicat ponderea acestora in totalul sumelor datorate la 6,34%, aproape de doua ori peste nivelul raportat la sfarsitul anului 2009, de 3,46%.

Concomitent cu cresterea restantelor, numarul debitorilor care au restante a crescut cu circa 8% pe parcursul anului trecut, la 218.400, in conditiile in care numarul total de persoane fizice si juridice cu cel putin un credit s-a redus cu 3%, la 957.206.

Pe fondul crizei economice a crescut si numarul firmelor aflate in reorganizare sau lichidare, ceea ce a condus la o crestere semnificativa a sumelor restante pentru imprumuturile acordate acestora de catre banci.

In cazul debitorilor aflati in reorganizare, restantele la credite s-au triplat, de la 190 de milioane de lei in decembrie 2009 la 585 milioane de lei la finele anului trecut. Pentru firmele aflate in lichidare, datoriile cu termenul de scadenta depasit au fost de 484 milioane lei in decembrie, dublu fata de nivelul de 253 milioane lei in perioada similara a anului precedent.

In decembrie erau 247 de firme aflate in reorganizare si 672 de firme care erau in proces de lichidare, in ambele cazuri numarul acestora fiind semnificativ mai mare comparativ cu ultima luna din 2009.

Creditele acordate si angajamente asumate de institutiile de credit au crescut termeni anuali cu 1,2% in decembrie, la 269,6 miliarde de lei, dintre care 85,7 miliarde de lei au fost acordate persoanelor fizice si 78,6 miliarde de lei in sectorul serviciilor.

CRB reprezinta o structura specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informatiilor privind expunerea fiecarei entitati declarante, institutie de credit sau institutie financiara nebancara inscrisa in Registrul Special, din Romania fata de acei debitori care au beneficiat de credite si/sau angajamente al caror nivel cumulat depaseste suma limita de raportare.

Datele CRB se refera la expunerea fata de un singur debitor, egala sau mai mare de 20 000 lei, si reprezinta 90,8% din valoarea creditelor acordate si a angajamentelor asumate de catre sistemul bancar, conform datelor Centralei Riscurilor Bancare la 30 iunie 2010.

Suma acordata reprezinta creditul acordat sau angajamentul asumat conform contractului si nu este actualizata in luna curenta pentru creditele sau angajamentele acordate in valuta raportate in lunile anterioare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri