Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a respectat traditia ultimilor ani si a inceput in forta anul 2006, toti indicii ajungand la noi maxime istorice. Dupa ce 2005 a fost declarat de brokeri drept anul celor cinci SIF-uri, titlurile petroliere, in special ale SNP-Petrom, au ridicat saptamana trecuta piata bursiera la o capitalizare de peste 60 miliarde lei noi. De altfel, pentru majoritatea blue-chips-urilor de la BVB, randamentele obtinute doar in urma primelor doua sedinte de tranzactionare echivaleaza cu castigul posibil de obtinut pe piata monetara intr-un an, ne-a declarat Mihai Piscan, broker si director general adjunct al SSIF Intercapital Invest.

Valoarea totala a tranzactiilor de la BVB a atins 210,8 milioane lei noi prin cele patru sedinte de saptamana trecuta, cu o medie zilnica de 52,7 milioane lei noi. Majoritatea tranzactiilor au fost incheiate pentru SIF-uri, urmate de cele SNP-Petrom, pe fondul unei lichiditati bune a pietei.

Actiunile SNP au crescut cu 6,92%, oprindu-se in palierul 0,51-0,515 lei noi/titlu, investitorii asteptand anuntul legat de dividende. De altfel, Petrom a anuntat si inceperea perioadei de subscriere a drepturilor de preferinta detinute de actionari, intre 9 ianuarie si 9 februarie 2006, la agentii ale Raiffeisen Bank.

Un actionar va subscrie maximum 11,7 actiuni pentru fiecare 1.000 de drepturi la pretul de 0,1 lei noi/titlu. Este de asteptat ca, o data cu atingerea de noi maxime istorice, ascensiunea Petrom sa fie de durata, spun brokerii.

Bancile au stabilit noi topuri saptamana trecuta, investitorii fiind atrasi de rezultatele financiare din 2005: BRD a ajuns la 15,1 lei noi/actiune, Banca Transilvania la 13,5 lei/actiune si Banca Carpatica la 0,6 lei noi/titlu. Exista intentii de preluare a bancilor Transilvania si Carpatica in acest an, inclusiv la BVB, spun brokerii. Pretul platit pentru BCR a pus un reper pe piata bancara romaneasca, cota de 1% fiind estimata la 240 milioane euro.

Indicele BET a urcat cu 6,8%, pe fondul cresterii preturilor la actiunile bancilor, ajungand la maximul istoric de 7.045,83 puncte. Cel mai mult a crescut BET-FI, cu 9,44%, care l-a dus la maximul de 52.699,91 puncte, cu un randament de 10,74% fata de sfarsitul anului 2005.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri