Gradul de indatorare a populatiei a ajuns la saturare, astfel ca bancile trebuie sa isi caute alti clienti carora se le acorde credite pentru ca oamenii nu mai au capacitatea de a se imprumuta. Totusi, institutiile care vor da credite populatiei, ar fi bine sa acorde imprumuturi in moneda nationala si nu in valuta, ii sfatuieste Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, pe bancheri.
Creditarea populatiei nu mai poate avansa intr-un ritm foarte rapid, iar in prezent asistam la o saturare a gradului de indatorare al populatiei, sustine Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

"Scenariul nostru de baza este ca, de la 70-90% cat a crescut creditarea in perioada de «glorie» in perioada 2006 - 2008, creditarea nu va avansa cu mai mult de cateva procente in cazul creditelor pentru populatie. Cine a putut sa se indatoreze la nivel de populatie a facut deja asta. Traim o saturare a gradului de indatorare. Pe masura ce se vor rambursa creditele vor mai aparea si altele", a declarat Isarescu in cadrul unui seminar organizat la Banca Nationala a Romaniei.

Economistii au atras atentia in trecut asupra faptului ca gradul de indatorare raportat la venituri este mare in cazul populatiei, iar romanii nu se mai pot imprumuta pentru ca bancile nu le vor mai aproba solicitarile de credite.

"Creditarea populatiei este o zona cam inchisa pentru o anumita perioada din cauza ca gradul de indatorare al oamenilor este mare raportat la veniturile actuale. Anul acesta bancile o sa acorde mai mult imprumuturi de refinantari, iar volumele de credite noi o sa fie modeste.
Rata de crestere pe soldul creditelor acordate populatiei va fi redusa, de circa 4-5%", a declarat, pentru wall-street.ro, Ionut Dumitru (foto sus), economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Dumitru a explicat ca principala problema este ca gradul de indatorare al populatiei este mare raportat la veniturile actuale si, cum nici nu exista perspective ca veniturile sa creasca, nu mai exista loc suplimentar pentru indatorare.

Sfatul guvernatorului BNR este ca bancile comerciale sa isi actualizeze strategiile si planurile de afaceri si sa acorde o atentie sporita pentru creditarea sectorului IMM, din cauza ca nu exista un viitor bun pentru creditarea populatiei.

Soldul creditului in lei acordat populatiei s-a redus in 2010 cu 7,5%, pana la aproximativ 36 de miliarde de lei, in timp ce soldul creditului in valuta a crescut cu 7,8%, pana la circa 66 de miliarde de lei.

Desi Mugur Isarescu ii sfatuieste pe bancheri sa acorde credite in lei populatiei, preferinta romanilor este tot pentru imprumuturile in euro, pe fondul unor dobanzi mai bune si a unui curs de schimb stabil. Isarescu le spunea bancherilor, la inceputul acestei saptamani, ca trebuie sa acorde credite in lei populatiei, pentru ca aceasta obtine venituri in moneda nationala.

"Cu rugaminti nu ajungem nicaieri", afirma Radu Craciun (foto jos), directorul de investitii al Eureko Pensii. El este de parere ca daca BNR doreste sa incurajeze creditarea in lei, atunci ar trebui sa adopte o serie de masuri care sa conduca la atingerea acestei tinte.

"Incurajarea creditelor in lei trebuie sa se faca, in primul rand, prin micsorarea dobanzilor bancare la lei, iar aici Banca Nationala are rolul sau mai ales in conditiile in care tine dobanda de politica monetara la un nivel atat de ridicat (n.r.- 6,25%). Banca centrala se uita doar la inflatia din trecut cand decide sa mentina dobanda ridicata, dar o sa vedem ca o sa ajungem sa avem dobanzi real pozitive de aproximativ 3% in conditiile in care vrem sa stimulam redresarea economica", a declarat, pentru wall-street.ro, Radu Craciun.

El a atras atentia ca desi exista lichiditate in piata la dobanzi reduse, aceasta este doar pe termen foarte scurt (o luna), iar bancile, pentru a putea credite, trebuie sa se imprumute pe termen mai lung (6 - 12 luni), caz in care dobanzile sunt inca ridicate.

Directorul de investitii al Eureko Pensii sustine ca BNR ar putea introduce si grade maxime de indatorare diferentiate in functie de moneda in care populatia se imprumuta. Astfel, pentru creditele in lei se poate mentine un grad maxim de indatorare de 70%, in timp ce pentru imprumuturile in valuta se poate reglementa un grad maxim de doar 40%.

Populatia prefera imprumuturile in euro deoarece dobanzile la acestea sunt mai mici, chiar daca trebuie sa isi asume riscul valutar.

"Diferentialul de dobanda (n.r. - euro fata de lei) este ridicat, insa dobanzile la imprumuturile in euro se vor apropia fata de cela la imprumuturile in lei pe masura ce indicele Euribor va creste, iar dobanzile la creditele in moneda nationala se vor mai reduce", afirma Ionut Dumitru.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania spera, totusi, ca si populatia a inteles care sunt riscurile imprumuturilor in valuta si ce inseamna riscul de curs pe care si-l asuma. Cursul de schimb pentru moneda europeana a evoluat de la inceputul lui 2011 in intervalul 4,2485 lei - 4,2705 lei, potrivit cotatiilor de referinta publicate de Banca Nationala a Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri