Conform noului act normativ operatiunea de fuziune a doua sau mai multe fonduri din sistemul Pilonului III este impartita in doua etape distincte de autorizare: autorizarea prealabila si autorizarea definitiva.

In urma obtinerii autorizarii definitive, activele, participantii si arhiva de la fondul de pensii absorbit vor fi transferate la fondul de pensii absorbant, iar fondul de pensii absorbit in urma fuziunii isi inceteaza existenta.

Ulterior, participantilor preluati li se recalculeaza numarul de unitati de fond in functie de valoarea activului personal transferat si de valoarea unitara a activului net al fondului de pensii facultative absorbant.

Citeste si:

Printre prevederile actului normativ referitoare la conditiile si procedura pe care trebuie sa le indeplineasca administratorii in vederea fuziunii, se numara si cea a necesitatii informarii si consultarii participantilor fondului de pensii facultative absorbit, cu privire la aceasta operatiune. Fuziunea se realizeaza numai in conditiile obtinerii acordului majoritatii acestora.

Operatiunile de fuziune intre doua sau mai multe fonduri de pensii au efect in consolidarea pietei sistemului de pensii private ca parte a unui proces natural de evolutie a acestui sector financiar.

Norma privind fuziunea fondurilor de pensii facultative, elaborata in aplicarea Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila pe site-ul csspp.ro.