Astra va cere convocarea unei adunari generale extraordinare a UNSAR pentru o analiza a declaratiilor presedintelui asociatiei, Cristian Constantinescu, privind industria, pe care seful asiguratorului, Radu Mustatea, le considera "iresponsabile si deplasate", acuzatii respinse insa de Constantinescu.
"Astra a perceput recentele afirmatii ale presedintelui UNSAR, Cristian Constantinescu, ca fiind facute in numele Allianz-Tiriac Asigurari si venind din partea unui angajat al acestei companii, si nu din partea unei persoane care ocupa aceasta pozitie in uniune. Afirmatiile lui Constantinescu, total deplasate in opinia mea, sunt o declaratie de lupta competitionala pentru ca scoate in evidenta Allianz-Tiriac si ii bagatelizeaza pe ceilalti asiguratori", a declarat presedintele Directoratului Astra Asigurari, Radu Mustatea (foto sus), potrivit Mediafax.

Constantinescu a spus ca declaratiile cu privire la industria asigurarilor sunt personale si se bazeaza pe rezultatele analizei cifrelor oficiale.
"Este vorba despre o opinie personala, bazata pe experienta mea in analizarea cifrelor oficiale, publicate de societati, care nu implica in niciun fel compania Allianz-Tiriac, in cadrul careia nu mai detin nicio functie executiva. Si, mai ales, nu am facut nici o trimitere la comparatii intre Allianz-Tiriac si orice alta societate", a aratat el.

Saptamana trecuta, Constantinescu a declarat ca majoritatea asiguratorilor locali nu sunt pregatiti sa faca fata, din punct vedere financiar, efectelor unui cutremur similar celui din martie 1977, principalul motiv fiind lipsa reasigurarii sau reasigurarea insuficienta a riscurilor de catastrofa acoperite.

"Daca va uitati pe rapoartele anuale veti observa ca gradul de reasigurare pe segmentul imobiliar (property) este foarte redus. Multi asiguratori nu cedeaza in reasigurare aceste riscuri dintr-un un simplu motiv: costa. Ei spera ca evenimentul asigurat pe care il acopera sa nu se intample si, la finalul contractului, sa ramana cu banii din prima in buzunar", a spus atunci Constantinescu.

El precizat ca, in cazul Allianz-Tiriac, societatea pe care a condus-o pana in mai 2010 si unde detine pozitia de membru CA, pentru fiecare leu incasat ca prima de asigurare pentru o polita tip property se cedeaza in reasigurare circa 30%. "Multe societati nu au mai mult de 5% din portofoliul property cedat in reasigurare", a aratat Cristian Constantinescu (foto jos). (Vezi aici si alte declaratii ale lui Constantinescu)

Mustatea spune ca astfel de afirmatii, venite din partea presedintelui UNSAR, asociatia profesionala a companiilor de asigurari, genereaza confuzie atat in piata de profil, cat si in randul clientilor.

"Cand spui ca ceilalti nu ofera protectie adecvata inseamna ca slabesti increderea in acest sector si in produsele de asigurare, in conditiile in care piata este in scadere, la fel ca si intreaga economie nationala", a mentionat Mustatea.

Astra este principalul asigurator local dupa nivelul suscrierilor in primele noua luni ale anului 2010, depasind Allianz-Tiriac Asigurari, care, in 2009, s-a plasat pe prima pozitie, potrivit datelor din raportul anual al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

"Dorim ca afirmatiile presedintelui UNSAR sa fie discutate si analizate atat in adunarea generala extraordinara a Uniunii cat si in Comisia de etica comerciala si disciplina", a mai spus Mustatea. (Citeste aici si alte declaratii ale sale)

Seful Astra a afirmat ca diferentele dintre cifrele privind reasigurarea companiilor pot fi explicate prin apartenenta sau nu la un grup multinational si de tipul contractului de reasigurare incheiat intre cele entitati.

Potrivit datelor companiei, Astra si-a reasigurat riscurile de catrastrofa in proportie de 100% la nivelul anului 2010, la reasiguratori internationali, contractele incheiate oferind premizele recuperarii daunelor platite in proportie de peste 95%.

"Spre exemplu, daunele produse de inundatiile din perioada 19.06-09.07.2010 au afectat un numar de 22 de judete si au fost in suma de 1,64 milioane de euro. Conform clauzelor contractelor de reasigurare pentru riscuri de catastrofa, Astra a recuperat de la reasiguratori suma de 1,14 milioane de euro", a explicat Mustatea.

La declaratiile lui Constantinescu a reactionat si CSA, care, printr-un comunicat de presa transmis la inceputul saptamanii afirma ca asiguratorii nu se confrunta cu probleme majore, reusind, in pofida scaderii subscrierilor, sa mentina rezervele tehnice la un nivel similar cu cel din 2009, si dispun de lichiditati pentru a-si onora obligatiile asumate fata de asigurati.

"CSA analizeaza periodic indicatorii specifici precum lichiditatea, constituirea rezervelor tehnice, suficienta si dispersia activelor admise sa acopere rezervele tehnice si solvabilitatea, pentru a detecta din timp eventualele probleme majore care ar putea afecta capacitatea financiara a societatilor de asigurare autorizate, indiferent de cota de piata detinuta de acestea", se spunea in comunicat.

UNSAR este organizatia profesionala a companiilor de asigurare, constituita in anul 1994, la initiativa a 13 asiguratori, in scopul dezvoltarii, extinderii, colaborarii si cooperarii in domeniul asigurarilor si reasigurarilor pe plan intern si international.

Membrii Uniunii au o pondere de peste 90% in totalul subscrierilor.

Constantinescu conduce UNSAR din anul 1994 si a fost reales, in aprilie 2010, pentru un mandat de trei ani.

Pesimism pe linie in asigurari: Falimentele sunt luate in calcul


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri