Investitorii straini asteapta sa treaca prima parte a anului pentru a afla daca prognoza de crestere economica de 1,5% anuntata de autoritatile romane si FMI pentru 2011 se adevereste. Un eventual esec in reluarea cresterii economice ar putea fi un semnal negativ pentru investitori, crede Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank.
Companiile cu capital strain prezente pe plan local, inclusiv bancile, si-au bugetat investitii pentru 2011, dar asteapta si semnale pozitive din partea economiei. Bancherul Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank, sustine ca institutia pe care o conduce are in plan sa deschida circa 50 de sucursale noi in 2011, dar afirma ca ritmul de extindere va fi mai intens in a doua jumatate a anului.

„Avem in plan o dezvoltare a retelei si vom deschide aproximativ 50 de sucursale noi in acest an. Vom impinge majoritatea deschiderilor spre a doua jumatate din 2011, pentru a vedea daca se confirma estimarile de evolutie economica pozitiva”, a declarat Rasvan Radu, in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro.

Cea mai mare banca italiana, UniCredit, intentioneaza sa deschida in urmatorii cinci ani 900 de sucursale in Europa Centrala si de Est, din care 300 in Romania.

UniCredit Tiriac Bank ofera servicii financiar-bancare pentru cele trei linii importante de business - persoane fizice, intreprinderi mici si mijloci, companii. Banca are in prezent circa 520.000 de clienti activi si o retea teritoriala formata din 235 de sucursale.

Radu considera ca abordarea pe care o au investitorii straini este una prudenta, in contextul in care ultimii doi ani au fost caracterizati printr-un mediu economic dificil.

„Cred ca aceasta este astazi abordarea conjucturala a capitalului strain, care arata cat de importanta este indeplinirea prognozei de crestere economica in a doua jumatate a anului. Un eventual esec aici ne-ar putea sterge pe termen mediu de pe harta investitorilor”, subliniaza directorul general al UniCredit Tiriac Bank.

Din ce zone o sa apara cererea pentru credite in 2011?

Planurile UniCredit Tiriac pentru 2011 se bazeaza pe o dezmortire a activitatii de creditare in segmentul corporatiilor, dar iau in calcul si un interes mai ridicat al clientilor pentru creditele de consum sau ipotecare.

„Anul acesta vrem sa ne dezvoltam dupa ce doi ani am fost atenti la gestionarea portofoliului de credite si a trebuit sa facem fata unei cereri foarte scazute de credite noi. In 2011 preconizam o dezmortire pentru cererea de credite in special in zona corporatiilor. Constatam inca din ianuarie o crestere a interesului pentru investitii si ne bazam pe faptul ca aceasta zona va genera cresterea in acest an, insa cu precadere in a doua jumatate a anului”, afirma Rasvan Radu.

El considera ca valoarea creditelor neperformante va atinge maximul in al doilea semestru din acest an, dar va creste mai putin decat in 2010.

Radu pune interesul slab pentru investiti de pana acum al companiilor pe seama faptului ca firmele nu au avut incredere in viitor, in conditiile in care economia romaneasca a intrat in recesiune in 2009, iar revenirea intarzie sa apara. „Pana acum companiile s-au aratat retinute in a face investitii pentru ca nu au avut incredere in viitor, dar liniile de capital de lucru au fost pastrate pentru a sustine activitatea curenta”.

Criza economica a afectat si cererea de credite primita de banci din partea populatiei, bancherii din Romania confruntandu-se si cu un val de credite neperformante venite din zona imprumuturilor de consum, mai ales cele negaratante. Creditul de retail a fost aproape blocat in 2009 si 2010, insa bancherii mizeaza pe o revenire in 2011 si pe acest segment de business.

„Vedem interes si pentru creditele de retail, la inceput in zona creditului de consum si apoi, treptat, in zona creditelor ipotecare. Persoanele care doresc sa obtina credite ipotecare vor astepta o anumita stabilizare a preturilor la apartamente. Daca vor considera ca mai exista posibilitatea sa scada preturile, vor fi mai retinuti, dar in realitate preturile apartamentelor nu vor mai putea sa scada semnificativ si cred ca acest lucru incepe sa se vada, dar o sa treaca ceva timp pana cand se va constientiza”, sustine Rasvan Radu.

Totusi, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, ii sfatuieste pe bancheri sa crediteze sectorul IMM, din cauza ca populatia este supraindatorata, iar economia trebuie sa creasca in mod sustenabil si nu tot pe baza de consum.

In plus, guvernatorul BNR le spune tot mai des bancherilor ca trebuie sa acorde credite in moneda nationala, in special populatiei, care obtine venituri in lei. In sens opus, clientii bancilor prefera sa se imprumute tot in valuta.

„Clientii considera ca este mai rentabil sa se imprumute in valuta datorita diferentialului de dobanda dintre lei si valuta, dar si pe fondul faptului ca exista o stabilitate a cursului de schimb. Din acest motiv, cei care se imprumuta prefera sa plateasca acum un cost mai redus si sa isi asume un risc valutar care se afla la un nivel considerat gestionabil”, explica seful UniCredit Tiriac Bank.

Soldul creditului in lei acordat populatiei se plasa la finalul lui 2010 la aproape 36 de miliarde de lei, in timp ce soldul imprumuturilor in valuta acordate persoanelor fizice era de peste 66 miliarde de lei.

Rasvan Radu a mai subliniat ca, in Romania, cresterea se va baza din ce in ce mai mult pe economisirea interna, in special cresterea activitatii de creditare. „O plafonare a economisirii poate duce la o incetinire semnificativa a creditarii”, concluzioneaza Radu.

UniCredit Tiriac Bank a inregistrat in primele noua luni din 2010 un profit net de 215 milioane de lei (52 milioane de euro), in scadere cu 15% fata de rezultatul obtinut in perioada similara din anul precedent, potrivit rezultatelor calculate conform standardelor internationale de contabilitate. Banca va publica, in urmatoarea perioada, rezultatele financiare pe intreg anul 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri