Inflatia anuala s-a redus mai putin decat estimau, in medie, analistii financiar - bancari, care estimau ca rata inflatiei va coobri la 6,8%.

Rata anuala a inflatiei s-a plasat marginal sub nivelul de 7%, mai exact la 6,99%, confirmand afirmatia guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care spunea la inceputul saptamanii trecut ca inflatia a coborat sub 7%.

Inflatia a urcat la finalul anului 2010 pana la 7,96% pe fondul majorarii cotei TVA cu 5 puncte procentuale si a presiunilor inflationiste de la bunurile alimentare.

Citeste si:

Desi rata anuala a inflatiei a scazut in prima luna din acest an, preturile s-au scumpit in aceasta luna cu 0,7% la nivelul cosului de consum.

Astfel, in ianuarie 2011 comparativ cu luna precedenta preturile marfurilor alimentare au crescut cu 1,1%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,8%, dar, in mod pozitiv, tarifele serviciilor au scazut cu 0,1%.

Pentru finele anului 2011, estimarea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania care au raspuns la un sondaj realizat intern plaseaza rata anuala a inflatiei la 4,3% (estimarile variaza intre 4,2% si 5,0%).