Bancile ar putea sa preia actiuni ale companiilor in contul sumelor aferente creditelor neperformante si daca detin mai putin de 60% din totalul datoriilor acestor societati, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, scrie Mediafax.

"Este posibil sa extindem cadrul (…) si sa renuntam la dispozitia ca bancile trebuie sa detina cel putin 60% din debitele companiei pentru a realiza conversia creditelor in actiuni (…) Pe de alta parte, directia de Supraveghere din BNR, are rezerve privind excesul de reluare de actiuni", a spus Isarescu la seminarul "Detinerea temporara de actiuni de catre institutiile de credit – forma de restructurare a agentilor economici".

El a adaugat ca bancile trebuie sa-si stabileasca structuri capabile sa gestioneze participatiile dobandite.

"Managementul trebuie rectrutat extern. Bancile nu sunt ca atare pregatite de asa ceva, au personal limitat care se poate ocupa de asa ceva. In interior, bancile trebuie sa-si stabileasca structuri capabile sa gestioneze participatiile dobandite", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca, pana la intrarea in recesiune, Romania nu a avut un numar atat de mare de companii cu dificultati financiare.

"Pana la intrarea in recesiune, Romania nu a avut in 20 de ani un numar atat de mare de companii private care sa intre concomitent in dificultati de natura sa le afecteze capacitatea de a-si onora serviciul datoriei", a afirmat oficialul BNR.

El a explicat ca in 2008 companiile au intrat in criza fara rezerve de capital, dar cu datorii importante.

"Stiinta si arta, abilitatea, folositi orice cuvant vreti, de a administra o activitate de restructurare de companie este la mare cautare", a mai adaugat Isarescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Florin Citu promite modificarea infamei OUG 114