Banca Comerciala Carpatica a incheiat anul 2010 cu pierderi in valoare de 155,1 milioane de lei, de 7,3 ori mai mari decat cele raportate la finalul anului 2009. Banca avea pierderi de doar 21,14 milioane de lei la sfarsitul lui 2009.

"Costul ridicat al riscului de credit si-a pus insa amprenta asupra rezultatelor financiare totale", explica reprezentantii bancii intr-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti.

Costul net al riscului de credit a crescut in cazul Carpatica cu 453% in 2010, de la 37,86 milioane de lei la finalul anului 2009 la 209,53 milioane de lei la sfarsitul anului trecut.

„Am realizat un complex proces de reorganizare si restructurare care a vizat, in principal, structura organizatorica a bancii cu accent pe intarirea activitatilor de vanzare. S-a urmarit, de asemenea, redefinirea caracteristicilor produselor si serviciilor, lansarea de noi produse, astfel incat acestea sa fie cat mai atractive pentru clienti. Pe de alta parte, situatia economica precara are o influenta directa si ridicata asupra nivelului costului net al riscului de credit, care ne-a afectat rezultatul exercitiului financiar curent”, afirma Nicolae Surdu, directorul general al Bancii Comerciale Carpatica.

Citeste si:

Profitul operational al bancii a avansat cu 233% in 2010, pana la 57 milioane de lei, principalele influente fiind date de veniturile nete din dobanzi, din comisioane si din operatiuni financiare.

Activele bancii s-au redus cu 19% anul trecut, coborand pana la valoarea de 2,9 miliarde de lei. Capitalul social al bancii a inregistrat o crestere de 38%, pana la 314,6 milioane de lei, ca urmare a derularii a doua operatiuni de majorare de capital prin aport in numerar din partea actionarilor, desfasurate pe parcursul anului 2010.

"Obiectivele bancii pentru anul 2011 raman cresterea profitabilitatii retelei BCC, consolidarea imaginiii bancii atat intern, cat si extern, si cresterea calitatii serviciilor", sustin reprezentantii institutiei.

Solvabilitatea Bancii Comerciale Carpatica se plasa la nivelul de 11,04% la finalul anului trecut, peste limina minima impusa de Banca Nationala a Romaniei.