Salariile nete au crescut diferit dupa aplicarea majorarii de 15% deoarece fiecarui bugetar i se deduce o suma din impozit, in functie de numarul copiilor aflati in intretinere si cuantumul salariului, fapt ce a condus in luna ianuarie la o crestere medie de 14% a salariilor nete in sistemul public, informeaza Mediafax.

Explicatia a fost prezentata miercuri seara, dupa sedinta Guvernului, de catre secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gheorghe Gherghina.
Potrivit acestuia, salariile nete au avut o evolutie diferita de la o persoana la alta in functie de situatia impozitului si a sumelor care se deduc din impozit, stabilite din 2005 prin Codul Fiscal si ordinul ministrului de resort.

"Acele sume au fost stabilite tocmai cand s-a introdus impozitul de 16% pentru cei care nu plateau 16% in momentul respectiv. Ca sa nu plateasca mai mult, s-au stabilit sume deductibile din salariul la calculul impozitului. Aceste sume deductibile sunt intre 250 lei, pentru persoanele care au sub 1.000 lei si nu au niciun copil in intretinere, si ajung la 650 lei, pentru persoanele care au 4 sau mai multi copii in intretinere si au sub 1.000 lei salariu", a spus Gherghina.

Acesta a sustinut ca, in luna iulie, la momentul aplicarii reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, persoanele cu asemenea deduceri salariale au avut de fapt o reducere mai mica de 25% a salariilor.

"De exemplu, persoana care avea 1.116 lei, un profesor debutant, cand i s-a redus cu 25%, netul nu i s-a redus cu 25%, s-a redus cu 22%, pentru ca a intrat in alta suma de deducere. Aceeasi persoana a castigat atunci 3 puncte procentuale, deci nu i s-a redus cu 25%, s-a redus numai cu 22%, iar acum, de exemplu, netul nu i-a crescut cu 15%, ci cu 13,5%", a declarat secretarul de stat.

El a afirmat ca deducerile sunt aplicate pana la salariul de 3.000 lei, iar "toti salariatii care au avut si care au 3.000 lei salariu nu au deduceri, iar atat salariul brut, cat si salariul net au crescut acum cu 15%".

Gherghina a prezentat si o situatie a majorarii a salariului net in sistemul bugetar, aratand ca media a fost de 14%.

"Putem spune ca reducerea in luna iulie a fost de 24%, iar acum cresterea, a netului, in medie este de 14%, chiar daca salariile brute trebuie sa creasca la toata lumea si, in cazul in care nu au crescut cu 15%, trebuie sa fie o greseala", a spus Gheorghe Gherghina.

Surse guvernamentale au precizat pentru Mediafax ca premierul Boc a solicitat miercuri, in sedinta Guvernului, o informare din partea Ministerului Finantelor cu privire la problemele semnalate referitoare la cresterea diferentiata a salariilor in sistemul bugetar.

Reprezentatii Finantelor i-au explicat premierului ca reducerea de 25% de anul trecut a fost calculata la salariul net si aplicata pentru salariul brut, iar majorarea de 15% din luna ianuarie s-a aplicat la salariul brut.

"Primul-ministru a fost informat ca, pana la plafonul de 1.000 lei, majorarea salariului net a fost in medie de 14%. Intre 1.000 si 3.000 lei, unde deducerile sunt regresive, majorarea a fost in medie de 13-13,5%, iar la cei cu salarii brute de peste 3.000 lei, care nu beneficiaza de deduceri, majorarea s-a situat intre 12,5 si 13%", au afirmat sursele citate.

Reprezentantii Federatiei "Solidaritatea Sanitara" au reclamat ca salariile nu au fost majorate cu 15%, asa cum a promis Guvernul, ci doar cu 11,25%, astfel ca angajatii din sectorul sanitar vor cere in instanta recuperarea reducerilor salariale si vor organiza in perioada urmatoare actiuni de protest.

Presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca reprezentantii Guvernului au gresit intentionat la formula de calcul privind majorarea salariilor tuturor bugetarilor cu 15 procente de la 1 ianuarie, "asa-zisa crestere" fiind de maximum 12,5 la suta.

Nistor a precizat ca diferenta apare de la formula de calcul a reprezentantilor Ministerului de Finante si Ministerului Muncii.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri