Banca austriaca Erste Bank a anuntat ieri ca va lansa astazi, la Bursa din Viena, o emisiune de 58,95 milioane de actiuni pentru finantarea achizitiei Bancii Comerciale Romane (BCR) si pentru consolidarea capitalului. Suma reprezinta aproape trei sferturi (73,33%) din totalul de 3,75 miliarde euro pe care banca austriaca va trebui sa-i plateasca pe BCR.

Emisiunea de actiuni, cea mai mare din istoria bursei vieneze, reprezinta aproximativ 24,2% din capitalul actual al bancii austriece, precizeaza Erste. Avand in vedere pretul la incheierea zilei de tranzactionare de 46, 60 euro/ actiune si dividendele de 0,55 euro pe actiune in 2005, se estimeaza ca vanzarea de actiuni va genera o acumulare de capital de aproximativ 2,75 miliarde euro pe pietele de capital. Aceasta corespunde unui capital nou net de 2,55 miliarde euro, in eventualitatea unei acceptari complete a emisiunii de catre Bancile de Economii Austriece, se arata intr-un comunicat al bancii.

Suma de 2,75 miliarde de euro, de care are nevoie noul proprietar al BCR, depaseste estimarea initiala de 2,4 miliarde euro sugerata la inceputul lunii ianuarie cand Andreas Treichl, presedintele Erste, a afirmat atunci ca banca austriaca are in vedere o majorare a capitalului in cursul primului trimestru al acestui an. Pretul maxim de subscriere si de ofertare a fost stabilit la 55 de euro, perioada de subscriere la oferta fiind 11-26 ianuarie. Decizia de majorare a capitalului Erste Bank a fost luata la inceputul acestei saptamani de Consiliul de Conducere al Erste Bank, cu aprobarea Boardului de Supraveghere, a adaugat banca. Actionarii existenti au dreptul de preemtiune si vor putea cumpara un numar de 4 noi actiuni pentru fiecare pachet de 15 actiuni detinute. Cota maxima pe actiune si limita superioara de pret nu vor depasi 55 euro. In plus, informeaza comunicatul bancii, boardul intentioneaza sa propuna Adunarii Generale a Actionarilor o valoare superioara, de 0,55 euro pe actiune, a dividendelor pentru anul financiar 2006.

Noile actiuni vor genera dividende pentru anul financiar 2006, a mai precizat Erste Bank. Principalul actionar in cadrul Erste Bank, Die Erste ?sterreichische Spar-Casse Privatstiftung, actionarul principal al Erste, care detine 32,2% din actiuni, intentioneaza sa isi mentina cota de actionariat la peste 30% in urma incheierii majorarii de capital. Membrii Grupului de Banci de Economii, care detin impre-una 7% din actiunile Erste Bank, si-au exprimat intentia de a-si exercita dreptul de subscriere pentru actiunile nou emise, adaugat Erste Bank. Grupul financiar Union Bank of Switzerland (UBS) a redus ieri insa ratingul bancii austriece, de la cumpara la neutru, afirmand ca Erste a platit un pret foarte mare pentru BCR. Totusi, pe termen mediu si lung, aceasta achizitie ar trebuie sa stimuleze ritmul de dezvoltare al bancii austriece, spun analistii de la UBS. Reducerea ratingului de catre UBS vine dupa ce si agentia de evaluare financiara Moodys a plasat sub observatie, cu perspective negative, ratingurile bancii austriece.

Moodys a precizat ca preluarea pachetului de 61,88% din actiunile Bancii Comerciale Romane pentru suma de 3,75 miliareuro ar putea conduce, teoretic, la instabilitate in balanta de castiguri si cheltuieli a Erste Bank. Erste Bank, Goldman Sachs si JPMorgan vor actiona in comun in calitate de Garanti Principali si Coordonatori Globali in cadrul procesului de vanzare de actiuni, a anuntat Erste. Sindicalizarea include, de asemenea, Citigroup, Credit Suisse First Boston si ABN AMRO Rothschild.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri