Banca Transilvania, una dintre primele cinci banci din sistem, are in plan pentru 2011 sa creasca activitatea de creditare cu o rata forma din doua cifre, adica de cel putin 10%, in conditiile in care varful creditelor neperformante inca nu a fost atins.
Robert Rekkers (foto), directorul general al Bancii Transilvania, sustine ca este ambitios in 2011 si vede semne usoare de redresare in economie, dar se asteapta ca scaderea restantelor la credite sa apara abia in a doua jumatate a anului.

Bancherii de la BT au anuntat ieri ca intentioneaza sa acorde in acest an credite negarantate in suma de peste 300 de milioane de lei pentru intreprinderile mici si mijlocii (firmele cu afaceri mai mici de 4 milioane de lei). Valoarea maxima a creditului negarantat este de pana la 60.000 de lei sau echivalent in euro, iar dobanda perceputa de banca este de 12% pentru lei si 9,5% pentru euro.

“Este putin mai riscant produsul pe care il lansam pentru ca este negarantat, dar credem ca experienta pe care o avem ne va ajuta sa alegem clientii buni. Vrem sa vindem in urmatoarele 12 luni credite la peste 6.000 de clienti. Intentionam sa acordam credite in valoare de peste 300 de milioane de lei”, a declarat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Rekkers a explicat ca banca are o expunere de 400 de milioane de euro pe clientii din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii care acceseaza platforma de credite rapide a BT. Expunerea totala a bancii pe persoane juridice este de circa 1,8 miliarde de euro.

Desi situatia economica inca nu s-a imbunatatit, Tiberiu Moisa, director executiv al directiei de corporatii si IMM din cadrul Bancii Transilvania, sustine ca inca exista peste 100.000 de firme ce au “cazier curat” in sensul ca se pot incadra in conditiile de eligibilitate impuse de banci pentru acordarea creditelor.

Vrem sa crestem creditarea in acest an cu o rata de doua cifre, in special pe sectorul IMM. La firmele mici au aparut primele probleme la inceputul crizei si, acum, apar primele semne de revenire.”, a declarat Robert Rekkers. El sustine ca nivelul creditelor neperformante s-a stabilizat la nivelul sectorului IMM, insa in continuare exista dificultati in zona de retail si in cazul companiilor mari.
Portofoliul de credite al BT s-a majorat cu 10% in 2010, pana la 13,365 miliarde lei, ponderea fiind de 60,22% credite pentru companii si 39,78% credite pentru persoane fizice, respectiv 61,83% credite acordate in moneda nationala si 38,17% denominate in valuta.

O crestere tot de 10% in 2011
ar insemna o majorare cu 1,33 miliarde de lei la nivelul portofoliul de credite al Bancii Transilvania. In total, banca ar putea ajunge la un portofoliu in valoare de aproape 14,7 miliarde de lei.

Rekkers estimeaza ca, in acest context, creditele neperformante vor atinge varful abia la sfarsitul primului semestru din acest an. “Credem ca nu am atins inca varful creditelor neperformante si ca o sa fie atins spre sfarsitul primului semestru, dupa care o sa vedem o scadere”, a spus directorul general al BT.

Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 7,37% din totalul portofoliului de credite al bancii.

Banca Transilvania a realizat in 2010 un profit net de 97,85 milioane de lei, in crestere cu 58% fata de sfarsitul anului precedent, cand anunta un profit net de doar 61,93 milioane de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri