Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a acordat BCR Chisinau un imprumut in valoare de 7 milioane de euro pentru creditarea companiilor din Moldova ce investesc in eficienta energetica.
Imprumutul este parte a programului BERD Facilitatea de Finantare in Domeniul Eficientei Energetice Durabile din Moldova (MoSEFF) in valoare de 20 de milioane de euro si va permite BCR Chisinau sa ofere companiilor private din Moldova imprumuturi de pana la 2 milioane de euro.

BCR Chisinau este banca comerciala din Republica Moldova, detinuta integral de BCR Romania, parte a Erste Group din Viena.

Creditul oferit de BERD va fi utilizat pentru finantarea investitiilor in energia durabila de catre companii private din Moldova, cum ar fi, de exemplu, inlocuirea echipamentului de productie si de incalzire invechite, reabilitarea si inlocuirea cazanelor, instalarea contoarelor, izolatie termica, si renovarea sistemelor de distributie a energie electrice si termice, proiecte de energie solara, biomasa si biogaz.

“Promovarea eficientei energetice este una dintre prioritatile BERD in regiune. Acest lucru este valabil mai ales in Moldova, o tara care este aproape in intregime dependenta de energia importata. Proiectul va ajuta companiile moldovenesti sa reduca consumul de energie si pentru a imbunatati eficienta globala, care, la randul sau, va contribui la competitivitatea lor,” a declarat Nick Tesseyman, Director BERD pentru Institutii Financiare.

Anterior BERD a oferit facilitati similare bancilor Moldova-Agroindbank si Moldindconbank.

Se estimeaza ca proiectele implementate in cadrul MoSEFF sa genereze in total economii de energie de 22.000 MWh pe an si o reducere anuala a emisiilor de CO2 de 6.600 tone anual, echivalentul a aproximativ 2.3 milioane de metri cubi de gaze importate.

Pana in prezent, BERD s-a angajat cu mai mult de 460 de milioane de euro in diverse sectoare ale economiei Republicii Moldova. Fondurile BERD au mobilizat investitii suplimentare de peste 330 de milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri