Firmele vor avea posibilitatea sa reesaloneze datoriile catre stat pe cinci ani, perioada in care nu vor plati penalitati, ci doar dobanzi, potrivit lui Mihai Gogancea-Vatasoiu, vicepresedinte al ANAF.

El a declarat ca aceasta facilitate va fi introdusa intr-o ordonanta care trebuie semnata de ministrul Finantelor si urmeaza sa fie prezentata in perioada urmatoare Guvernului spre aprobare, informeaza Mediafax.

Vicepresedintele ANAF a explicat ca firmele vor putea sa beneficieze de aceasta facilitate in baza unor garantii, dar va exista, pentru datoriile mici, posibilitatea reesalonarii datoriilor si fara garantii.

El a precizat ca forma ordonantei a fost analizata atat de Consiliul Concurentei, cat si de catre Comisia Europeana, pentru a nu include prevederi care sa constituie o forma de ajutor de stat.

In prezent, in baza unei ordonante in vigoare, firmele pot amana, pe o perioada de sase luni, plata datoriilor numai pentru firmele acumulate dupa 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare si daca anterior acestei date au achitat la timp obligatiile.

Gogancea-Vatasoiu a precizat ca aceasta facilitate a fost utilizata in 2009 de catre 300 de firme, iar numarul acestora a urcat la 7.200 anul trecut.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Romania are cea mai slaba colectare fiscala din UE