Membrii din conducerea sindicatelor afiliate Federatiei Sindicatelor Independente din BCR, care reprezinta 75% din salariatii institutiei, vor picheta vineri sediul central al bancii, nemultumiti de intentia administratiei de a mentine suspendate unele drepturi din contractul colectiv de munca.
"La eveniment vor participa numai cei din conducerea organizatiilor sindicale teritoriale din BCR, care au dreptul la zi sindicala, si nu va fi niciun salariat al bancii, pentru ca nu vrem sa perturbam activitatea. Vrem sa tragem un semnal de alarma fata de atitudinea administratiei, care are o politica de accepta sau pleaca si ne cere eliminarea sau suspendarea drepturilor salariatilor, dupa ce in doi ani de criza am acceptat sa nu-si indeplineasca aceste obligatii din contractul colectiv de munca", a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din BCR, Ciprian Ionescu, citat de Mediafax.

Pichetarea sediului BCR din calea Victoriei va avea loc intre orele 10:00 si 12:00, imediat dupa anuntarea rezultatelor bancii si ale actionarului majoritar, grupul austriac Erste Bank.

Liderul sindicatului a recunoscut ca negocierile sunt in termen, contractul colectiv de munca urmand sa expire in data de 3 martie.

"Motivul declansarii acestei actiuni il constituie nemultumirea salariatilor fata de atitudinea iresponsabila si nejustificata a administratiei BCR fata de dialogul social si salariati, precum si intentia acesteia de a elimina drepturile castigate ale salariatilor, prevazute in Contractul colectiv de munca", potrivit unui comunicat al Federatiei.

Ionescu a precizat ca sindicatul cere doua bonusuri salariale legate de rezultatele financiare ale bancii din acest an, care ar urma sa fie platite in 2012, precum si indexarea salariilor de anul viitor cu 50% din rata inflatiei de pe 2011.

Initial, administratia a cerut eliminarea acestor drepturi din contractul colectiv de munca, iar apoi s-ar fi aratat dispusa sa negocieze o noua suspendare, asa cum s-a procedat in ultimii doi ani.

De asemenea, mangamentul doreste suspendarea in continuare a obligatiei privind plata pensiilor private facultative in limita plafonului deductibil de 400 de euro/an.

"Ne-am intalnit de cel putin cinci ori. Ne daranjeaza lipsa dialogului social, care se mimeaza. (...) De vina sunt persoanele care asigura legatura cu sindicatele, adica in majoritate cei de la Directia de Resurse Umane. Chiar la ultima intalniri de marti am incercat sa depasim situatia si ne-au facut niste comentarii si aprecieri pe care nici nu pot sa le reproduc (...) M-am asigurat insa ca inainte de fiecare intalnire cu comisia de reprezentanti ai mangementului afla si conducerea superioara despre discutii", a mai spus Ionescu.

Presedintele FSI spune ca membrii sindicali vor protesta si impotriva intentiei de modificare a Codului Muncii prin care contractele de munca pe termen determinat vor deveni o regula, argumentand ca si in prezent BCR practica astfel de contracte chiar in domenii de activitate principala ale bancii.

"Contractele pe termen determinat se practica si acum. S-au practicat contracte de agent de munca temporar la transport si procesare numerar, desi noi consideram ca sunt parte integrata din activitatea permanenta a unei banci, dar si in back-office sau front-office", a mai aratat Ionescu.

La protest vor participa reprezentanti ai organizatiilor sindicale din toate judetele, afiliate la FIS din BCR, reprezentanti ai Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, precum si membrii ai Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci, colegii care desfasoara activitate la alte institutii financiar - bancare si sunt solidari cu salariatii BCR.

"Aceasta este o prima forma de protest a FSI BCR, iar in cazul in care administratia nu va solutiona favorabil revendicarile salariatilor, vor urma si alte actiuni de protest", se mai spune in comunicat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri