Romanii constientizeaza utilitatea asigurarii de calatorie doar in momentul in care se intampla riscul asigurat si costurile sunt preluate integral de catre compania de asigurari.
Desi au trecut mai mult de trei ani de la introducerea Cardului European de Sanatate, asigurarile de calatorie nu sunt inca percepute la adevarata utilitate. “Inca ne mai confruntam cu naivitatea anumitor persoane, care spun <<eu nu am nevoie>>, <<mie nu mi se intampla>>. Numai in momentul in care se intampla riscul asigurat si costurile sunt preluate 100% de catre compania de asigurari, acestia constientizeaza utilitatea unei astfel de polite”, afirma Iuliana Hampu (foto sus), sef serviciu asigurari travel Generali Asigurari.

Prin intermediul unei asigurari de calatorie, companiile de profil pot prelua riscuri care ajung la zeci de mii de euro, pentru sume medii de la 5-10 de euro pana la cateva sute de euro. Preturile pentru o asigurare de calatorie difera in functie de perioada asigurata, de varsta clientului, cat si de zona acoperita.

Asigurarile de calatorie au valabilitate si se pot deconta atat in sistemul privat, cat si in cel public, acestea fiind valabile oriunde in lume. Singura diferentiere o constituie suma acoperita. De exemplu, la Generali pentru spatiul european suma acoperita este de 50.000 euro, in timp ce pentru alte tari compania asigura in limita valorilor de 30.000, respectiv 15.000 euro.

Optiunea romanilor s-a indreptat anul trecut preponderent catre asigurarile complexe de calatorie, care acopera nu doar riscurile de baza, ci si o plaja extinsa de riscuri aditionale, precum intarzierea, furtul si deteriorarea bagajelor, intarzierea mijloacelor de transport sau pierderea ori furtul documentelor. Acestea sunt riscuri aparute frecvent in ultima perioada in timpul calatoriilor in strainatate.

Odata cu eliminarea obligativitatii politei de asigurare medicala de calatorie in strainatate s-au separat si cele doua clase de cumparatori ale acestui tip de polita. Astfel, in momentul de fata clientii companiilor de asigurare sunt aceia care constientizeaza riscurile ce pot aparea pe
timpul unei deplasari in strainatate, spun specialistii consultati de wall-street.ro.

Asigurarea de calatorie vs. Cardul European

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, fiecare cetatean roman are dreptul de a primi Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS). Acest card permite asistenta medicala necesara in timpul sederii temporare in orice tara a Uniunii Europene.

Trebuie mentionat faptul ca intre o asigurare medicala de calatorie si un card exista diferente majore. In primul rand, acesta din urma este valabil doar in tarile membre ale Uniunii Europene, in timp ce o asigurare este valabila in orice stat al lumii, inclusiv Elvetia.

"O persoana asigurata prin Cardul European de sanatate, se poate adresa in cazul unei probleme, numai unui furnizor de servicii medicale acoperit de sistemul public de sanatate potrivit legilor statului respectiv si numai pentru serviciile medicale oferite de acest sistem, in timp ce o persoana posesoare a unei polite private de calatorie in strainatate poate accesa si serviciile medicale realizate in sistem privat", a declarat Iulius Alin Bucsa (foto jos), director general Euroins.

O alta diferenta apare la decontarea cheltuielilor medicale. Un posesor de Card European poate fi pus in situatia de a achita pe loc contravaloarea serviciilor medicale, urmand ca rambursarea platilor sa se realizeze la intoarcerea pe teritoriul Romaniei de catre casa locala de asigurari de sanatate. Asigurarea medicala facultativa de calatorie in strainatate ofera asiguratilor avantajul preluarii si achitarii directe a costurilor medicale catre furnizarii de servicii din afara tarii.

Asigurarea medicala acopera cheltuielile medicale de repatriere sanitara sau repatrierea corpului neinsufletit in caz de deces, cheltuielile medicale, de spitalizare, pe cand Cardul European are o actiune limitata. Totodata, exista anumite state care folosesc pentru cetatenii rezidenti co-plata (ex. Germania), pe cand in cazul asigurarii de calatorie sunt preluate toate cheltuielile medicale.

"De asemenea, unele state solicita pe loc achitarea serviciilor medicale, urmand ca cererea de rambursare a banilor sa se faca catre casa locala de asigurari de sanatate, dar cu o asigurare de calatorie cheltuielile sunt preluate si platite direct catre furnizorii de servicii medicale din afara tarii, de catre compania de asigurari", spune Iuliana Hampu.

Dupa cum se stie, Cardul European de sanatate se elibereaza cu conditia ca solicitantul, sa aiba platite la zi contributiile la sistemul public de asigurari de sanatate, spre deosebire de polita facultativa de calatorie pentru incheierea careia nu este impusa o astfel de conditie.

Nu in ultimul rand, in cazul unei polite private de asigurare medicala, clientii sunt indrumati de catre un operator call-center in vederea solutionarii problemelor aparute; in timp ce un beneficiar al Cardului European va trebui sa se descurce singur in vederea rezolvarii acestora.

Desi este gratuit incepand cu 01 ianuarie 2008, procedura de obtinere a acestui card poate costa mai mult decat o asigurare medicala datorita procedurii complicate de obtinere.

Ca o concluzie, din experienta statelor vechi ale Uniunii Europene, a reiesit faptul ca mai mult de 80% din posesorii de carduri de sanatate isi incheie si o asigurare de calatorie in strainatate la o companie privata.

Cat de des cumparati o asigurare de calatorie atunci cand iesiti din Romania? Vi s-a intamplat sa aveti nevoie de servicii medicale intr-o calatorie in strainatate? Comentati aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri