La creditul sindicalizat de 206 milioane de dolari au participat ING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV si BRD- Groupe Société Générale, in calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV in calitate de agent de credit si co-ordonator si agent pentru garantii.

Pentru acest credit, Cable Communications Systems Olanda, actionarul majoritar al companiei de comunicatii, a constituit in favoarea ING Bank o garantie reala mobiliara de rang doi asupra unui numar 215.252.727 actiuni, reprezentand 51% din capitalul social al RCS & RDS.

Garantia acopera o suma maxima de plata de 278 milioane dolari.

In cazul creditului de 125 de milioane de euro, sindicalizarea a fost realizata de Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucuresti, Royal Bank of Scotland PLC si Unicredit Tiriac Bank in calitate de aranjori mandatati principali, respectiv Unicredit Bank AG, sucursala Londra, in calitate de agent de credit si Unicredit Tiriac Bank in calitate de agent pentru garantii.

Imprumutul este garantat tot de Cable Communications Systems Olanda cu garantie de rang intai constituita in favoarea Unicredit Tiriac Bank asupra unui numar 42.206.417 actiuni, reprezentand 10% din capitalul social al RCS&RDS, si cu o garantie de rang doi pentru 21.103.209 actiuni, reprezentand 5% din capitalul RCS&RDS.

Garantia la acest credit acopera o suma maxima de plata de 162,5 milioane euro.

Potrivit unor surse din piata, RCS&RDS ar avea scadente pana in vara pentru credite in valoare de peste 200 de milioane de dolari.

Citeste si:

RCS&RDS ar purta negocieri pentru achizitia UPC Romania, iar daca aceasta tranzactie s-ar materializa cele doua companii ar ajunge la peste 4 milioane de clienti pe piata de televiziune, in jur de 1,65 milioane de abonati de telefonie fixa, 1,35 milioane de utilizatori de internet si circa 1,5 milioane de clienti de telefonie mobila.

Cu o retea care acopera peste 200 de orase, RCS&RDS este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata serviciilor de televiziune prin cablu si prin satelit, telefonie fixa si mobila. Operatorul si-a inceput activitatea in urma cu 15 ani si este prezent si pe pietele din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Serbia.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Cable Communications Systems Olanda detine 88.902434 % din actiunile RCS&RDS, iar un pachet de 5.039715 % este detinut chiar de companie, dupa procesul de rascumparare de actiuni.

Teszari Zoltan este cel mai mare actionar persoana fizica, avand o participatie directa de 2.028447 %, restul pachetului de actiuni fiind detinut de alte 16 persoane.

Ministerul Comunicatiilor a infiintat o comisie care analizeaza posibila preluare a UPC de catre RCS&RDS, a declarat ministrul de resort, Valerian Vreme, adaugand ca "orice monopol are si o parte negativa".

Sursa foto: Agerpres