Aproape doua treimi (64%) dintre romanii din mediul urban folosesc Internetul, iar dintre acestia 71,4% il acceseaza zilnic, in special de acasa, potrivit studiului "Romanii si Internetul", realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).
Studiul privind utilizarea Internetului in Romania si comportamentul internautic al romanilor a fost realizata in perioada 23-24 februarie, pe un esantion de 1.146 de persoane din mediul urban, potrivit Mediafax.

Un sfert dintre respondenti se declara "foarte interesati" de Internet, iar 37% "interesati", in timp ce 18% nu se arata atrasi de aceste servicii. O treime dintre utilizatorii romani navigheaza zilnic intre o ora si trei ore, iar aproape 30% intre 30 de minute si o ora.

Cele mai raspandite metode de conectare, de acasa, sunt prin telefon fix si cablu, cu ponderi de 46%, respectiv 45%. Conexiunea prin banda larga nu este folosita decat de 6% dintre repondenti.

In schimb, conexiunea la Internet cea mai raspandita la serviciu si in scoli este cea prin cablu, fiind folosita de 26% dintre respondenti. Conexiunea prin telefon fix are o pondere de 13%, iar cea broadband de 4%.

Dintre furnizorii de servicii de Internet, mai mult de jumatate dintre utilizatorii sunt clienti ClickNet/Romtelecom (52%), urmatorii clasati fiind RCS&RDS (21%) si UPC (9%). In acelasi timp, 4% dintre utilizatorii de Internet din Romania se conecteaza prin servicii furnizate de principalii doi operatori de telefonie mobile, Orange (2%) si Vodafone (2%).

Cel mai utilizat browser, in Romania, cu o pondere de 34,3% dintre respondenti, este Google Chrome, acesta fiind urmat de Mozilla Firefox (30,6%) si de Internet Explorer (27,8%). In acelasi timp, cel mai utilizat motor de cautare este Google (89,2%), fiind urmat, la mare distanta, de Yahoo! (8,8%).

Cel mai folosit serviciu de e-mail este cel furnizat de Yahoo! (76,1%), in timp ce numai 9,2% dintre respondenti folosesc serviciul Gmail si 1,8% Hotmail. De asemenea, serviciul de mesagerie al Yahoo! este utilizat de catre 71,3% dintre respondenti, iar 10,5% acceseaza Google talk, 5,3% serviciul Skype, iar "Windows messenger" este folosit de 2,5% dintre romani.

In scop personal, aproape toti romanii (96%) folosesc Internetul pentru informare, iar 83% pentru e-mail, iar pentru cumparaturi si plata facturilor ponderea este situata in jurul a 30%.

In studiul IRES se arata ca 88% dintre romanii din mediul urban au telefon mobil, iar dintre acestia 59% au abonament, iar 52% folosesc serviciile cu cartela pre pay. Accesul la Internet de pe telefonul mobil este folosit de 15% dintre posesorii de telefoane mobile, chiar daca ponderea celor care au aceste servicii incluse in abonamente este de 22%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri