Serviciile 4G (long term evolution- LTE) care permit viteze de acces la internet de pana la 100 de Mbps vor fi lansate cel tarziu in primele luni din 2013, avand in vedere ca licitatia pentru eliberarea spectrului de frecventa necesar acestora ar trebui sa aiba loc la inceputul anului viitor, a declarat Dragos Chivu, directorul general al furnizorului de echipamente pentru telecomunicatii Nokia Siemens Networks Romania.
Prin aceasta tehnologie navigarea pe internet, aplicatiile de e-mail, cele de partajare de continut video ori descarcare de muzica vor raspunde aproape imediat la comanda utilizatorului, un exemplu fiind descarcarea unui film de 90 de minute in aproximativ un minut.

De asemenea, se pot realiza video-conferinte de inalta definitie sau se pot face transmisiuni live prin utilizarea unui echipament LTE, a unei camere video si a microfonului, eliminand astfel nevoia de legaturi prin satelit, de tehnicieni ori diferite antene.

Introducerea 4G (LTE) va fi posibila ca urmare a tranzitiei la televiziunea digitala terestra intrucat astfel se elibereaza dividendul digital, adica benzile de frecventa necesare pentru introducerea acestor servicii.

Numarul de abonamente LTE ar putea ajunge pana la 500.000 pana in 2015, a declarat Dragos Chivu, directorul general al Nokia Siemens Networks Romania, companie cu afaceri de 5,5 milioane de euro in 2009.

“Pana la finalul lui 2011 estimam sa fie definitivata strategia privind introducerea serviciilor de comunicatii mobile de banda larga in benzile de frecvente 2500-2690 MHz si 790-862 MHz, astfel incat la inceput de 2012 sa putem deschide licitatia catre operatori. Exista astfel mari sanse ca in primul semestru al anului viitor sa avem licentele date si sa stimulam astfel investitiile in broadband-ul mobil de banda larga“, a declarat Catalin Marinescu, presedintele Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicati.

El a adaugat ca in alocarea licentelor, autoritatile se vor ghida dupa modelul Germaniei, stimuland astfel acoperirea zonele rurale, defavorizate.

La nivel urban, se va utiliza banda de frecventa de 2,6 GHz, iar la nivel rural cea de 800 MHz.

Banda de 800 MHz are o acoperire mai mare si le permite operatorilor sa ofere servicii intr-o anumita zona investind mai putin in infrastructura decat daca ar folosi aceeasi tehnologie intr-o banda de frecventa mai inalta. Astfel, operatorii care utilizeaza tehnologia LTE in banda de 800 MHz pot oferi internet la viteze mari in zone foarte mari intrucat pot ajunge usor la aceeasi acoperire larga pe care o au serviciile de voce, acestea din urma folosind banda de 900 MHz.

Prin oferirea acestor servicii, romanii vor avea viteze la internet de pana la 100 de Mbps comparativ cu maximumul de 21,6 Mbps, posibil in prezent prin retelele 3G.

In acelasi timp se va reduce decalajul dintre sat si oras in ceea ce priveste accesul la internet, deoarece in prezent operatorii sunt nevoiti sa investeasca sume mari pentru a oferi servicii 3G, insa zonele acoperite de aceste retele sunt mai restranse decat in cazul 4G.

In Romania exista circa 7,8 milioane de utilizatori de internet, iar cel mai multi sunt in Bucuresti. De exemplu, un studiu realizat de compania de cercetare Gallup arata ca 66% dintre cei care au utilizat internetul in ultimele trei luni traiesc intr-un oras, iar procentul ajunge la 69% in Bucuresti. Pe de alta parte, cei care nu utilizeaza de obicei internetul locuiesc in mediul rural (68%) si au venituri la jumatate fata de cei de la oras.

NoKia Siemens Networks a oferit echipamente pentru 8 dintre cei 17 operatori straini care au lansat deja comercial serviciile 4G.

Principalii concurenti ai Nokia Siemens Networks pe piata locala sunt Alcatel-Lucent Romania, Ericsson, Huawei, ZTE si Topex.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri