Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost retrogradat de la "Prime-2" la "Prime-3" si se afla la randul sau sub supraveghere, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

"Masura a fost determinata de revizuirea recenta a ratingului Greciei de la "Ba1" la "B1", ca urmare a scaderii rapide a cheltuielilor de consum din tara si a ingrijorarii in crestere privind mediul macroeconomic", a declarat Carlos Winzer, vicepresedinte la Moody's.

Pentru acest an este anticipat un declin al PIB-ului Greciei de 3%, evolutie care va continua sa afecteze performantele pe termen mediu ale OTE, a spus Winzer.

"Acest mediu va continua sa fie afectat de planul guvernamental multianual de consolidare a bugetului, care poate avea un imact negativ asupra OTE, in privinta cererii", a adaugat analistul.

Potrivit Moody's, exista incertitudini semnificative referitoare la mediul macroeconomic din Grecia, la imbunatatirea evolutiei PIB pe termen mediu si transpunerea acesteia intr-o crestere sustenabila a cererii de consum.

Agentia continua sa ia in considerare, la atribuirea ratingului OTE, sprijinul substantial din partea actionarului Deutsche Telekom, care detine o participatie de 30% la operatorul elen de telecomunicatii.

Citeste si:

Sprijinul a devenit evident atunci cand grupul german a acordat recent OTE un imprumut de 150 de milioane de euro.

Ratingurile OTE continua sa fie sub supraveghere, iar Moody's nu anticipeaza ca vor aparea presiuni pentru imbunatatirea acestora.

Evaluarea Moody's se va concentra pe capacitatea OTE de a compensa impactul conditiilor macroeconomice negative asupra veniturilor si fluxului de capital, prin aplicarea unor masuri de reducere a costurilor, dar si pe managementul lichiditatilor.

OTE detine in Romania 56% din capitalul Romtelecom, divizia locala de telefonie mobila Cosmote si reteaua de magazine Germanos, cu profil IT&C.

Agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit in martie perspectiva de rating a OTE, de la stabila la negativa, din cauza riscurilor generate de dificultatile economice ale Greciei, dar si a lipsei de claritate a intentiilor privind Romtelecom. Ratingul pentru credite pe termen lung a fost afirmat la "BBB-", iar calificativul pentru credite negarantate, cu prioritate la plata, a fost confirmat la "BBB-".

Standard&Poor's a retrogradat, in martie, ratingul OTE pentru datoriile pe termen lung de la nivelul "BBB-" la "BB", care va ramane sub supraveghere cu implicatii negative, din cauza rezultatelor sub asteptari din trimestrul patru al anului trecut.