Primul calculator romanesc, CIFA1, a fost lansat in 1957 la Institutul de Fizica Atomica din orasul Magurele, de langa Bucuresti.Doar patru ani mai tarziu urma sa fie lansat si modelul MECIPT 1, primul calculator romanesc realizat in mediul universitar. Vedeti mai jos cum aratau calculatoarele romanesti in urma cu 50 de ani si cum arata acum.
CIFA 1 sau "Computerul Institutului de Fizica Atomica" este primul calculator construit in Romania, acesta fiind realizat in 1957 de o echipa condusa de inginerul Victor Toma in cadrul la Institutului de Fizica Atomica din Magurele, orasel aflat in apropiere de Bucuresti.

Romania a fost a opta tara la nivel mondial care a construit un astfel de calculator si a doua dintre tarile foste comunste, dupa URSS, scrie Lucian Vintan in publicatia Univers Ingineresc.

In 1961 a fost lansat MECIPT 1 (Masina de Calcul a Institutului Politehnic din Timisoara), acest calculator fiind primul creat in mediul universitar din Romania.

MECIPT a fost construit incepand cu 1956 la Facultatea de Electrotehnica a Institutului Politehnic din Timisoara de catre o echipa din care au facut parte specialisti precum Iosif Kaufmann, Wilhelm Loewenfeld, Vasile Baltac, Ioan Munteanu, Herbert Hartmann, Dan Farcas si Mircea Fildan.

Calculatorul era format din 2.000 tuburi electronice si 30 de kilometri de fire, avea o memorie de 4 kilobytes si realiza 50 operatii pe secunda.

MECIPT a fost utilizat pentru calcule stiintifice si de proiectare, printre acestea numarandu-se calculele pentru barajul Vidraru de pe raul Arges, pentru producatorul de motoare electrice Electromotor, pentru cupola pavilionului expozitional Romexpo din Bucuresti sau pentru prima traducere din engleza in romana, sub coordonarea academicianului Grigore Moisil, potrivit Asociatiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Romania.

Uneori calculele durau mai multe ore sau chiar zile, iar, in cazul activitatii pe mai multe zile, calculatorul era oprit seara și repornit dimineata. Daca era foarte cald, computerul era utilizat doar noaptea, scrie enciclopedia online Wikipedia.

Primii ingineri care au absolvit o specializare in calculatoare electronice a fost in 1966 la Politehnica din Timisoara.

Modelul MECIPT-1 este pastrat in sectia de tehnica din cadrul Muzeului Banatului, insa nu mai functioneaza.

Versiunea a doua a acestui calculator, MECIPT 2, a fost finalizata in 1963 de o echipa condusa de Vasile Baltac. In prezent poate fi vazut la Muzeul Banatului.

A existat si o varianta de proiect pentru modelul MECIPT 3, insa acest calculator nu a mai fost realizat, scria Vasile Baltac in 2005.

Ulterior au fost realizate mai multe modele de calculatoare precum CETA (in 1972), cele din gama Felix (produse la Fabrica de Calculatoare Electronice Felix, pusa in functiune in 1970), computerul Independent 100 (primul minicalculator romanesc, lansat in 1977), iar ulterior calculatorul Coral.

Dupa Revolutie printre companiile care au lansat propriile modele de calculatoare ori notebookuri s-au numarat cei de la Altex (modelele Davio si Myria), Flamingo (Flamingo Navigator, Coral si Diablo) sau Maguay.

De altfel, Maguay a lansat in februarie MyWay, o serie limitata de netbookuri, care sunt personalizate cu simboluri romanesti precum furca de tors sau capataiul de perna.

Surse foto:

Asociatiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Romania
Blogul lui Vasile Baltac
Wikipedia
Maguay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri