Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a lansat Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar (SNEP), www.ghiseul.ro, insa deocamdata doar locuitorii din Targu Mures si sectoarele 2 si 6 din Bucuresti pot sa isi plateasca pe internet obligatiile financiare catre stat.
Insa pana la finalul lui 2012, vor fi acoperite toate cele aproximativ 3.500 de administratii locale din tara.

Astfel, in primele trei luni se vor inregistra in sistem orasele cu peste 150.000 de locuitori, iar in urmatoarele cinci luni vor fi integrate orasele cu pana la 150.000 de locuitori. Apoi, in ultima etapa (in cel mult sase luni) va urma integrarea comunelor si a institutiilor publice nevizate in primele doua etape.

In prezent in Romania, exista 17 primarii care pun la dispozitie solutii de plata ale taxelor locale online, pe baza de card bancar.

Pentru efectuarea unei plati, cetateanul va accesa sistemul printr-un user si o parola, pe care le va primi de la administratia locala. Site-ul este utilizabil de pe orice browser de internet (Explorer, Mozilla, Safari, Chrome, Opera etc.)

Comisionul perceput pentru achitarea unei anumite sume este de maximum 2% din valoarea transferului, dar nu mai mult de 30 de lei. Comisionul este suportat de catre Primarie sau cetateni, in functie de decizia primariei.

De asemenea, prin www.ghiseul.ro, pot fi achizitionate domenii de internet ".ro" de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica.

“Acest sistem pune bazele unui nou sistem de informatizare a Romaniei” , a declarat Valerian Vreme, seful MCSI.

El a adaugat ca romanii ar trebui sa fie mai deschisi in a lucra cu calculatorul si ca mizeaza pe faptul ca tinerii vor utiliza sistemul de plati online.

Pe de alta parte, la finalul lui septembrie anul trecut in Romania erau in circulatie in 12,58 milioane de carduri, dintre care aproximativ 80% erau carduri de debit, potrivit datelor BNR.

Datele personaler ale contribuabilor raman confidentiale, siguranta platilor efectuate pe site fiind confirmata de MasterCard si Visa.

Sistemul Ghiseul.ro este administrat si operat de Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI), institutie aflata in subordinea MCSI.

Platforma de plati online a fost pus la dispozitie gratuit de Asociatia pentru Plati Electronice din Romania (APERO).

Aceasta este asociatie care promoveaza platilor electronice si care este constituita din cele mai importante 14 banci, scheme interna?ionale de carduri (Visa si MasterCard), procesatori si furnizori de tehnologie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Incendiu violent intr-un bloc din Targu-Mures. Locatarii, evacuati