Grupul elen de telecomunicatii OTE, prezent si in Romania, a vandut obligatiuni de 500 milioane euro, pentru a refinanta datorii scadente anul urmator,informeaza Mediafax.
Emisiunea este cea mai mare astfel de operatiune a unei companii elene de la pachetul de ajutor financiar accesat anul trecut de guvernul de la Atena.

Tranzactia demonstreaza ca investitorii sunt dispusi sa imprumute companiile elene, in pofida crizei datoriei suverane, daca acestea au o parte importanta a operatiunilor in strainatate si sunt sustinute de actionari straini puternici, potrivit Reuters.

OTE, la care grupul german Deutsche Telekom (DT) are o participatie de 30%, a anuntat, marti, ca a acceptat sa plateasca un randament de 7,375% pentru titlurile cu scadenta la trei ani. Fondurile obtinute vor fi folosite pentru a refinanta datorii scadente anul urmator. In comparatie, guvernul elen trebuie sa plateasca un randament de aproximativ 17% pentru titluri pe doi ani.

"Este prima emisiune importanta a unei companii elene in ultimele 17 luni. Reactia pozitiva a unui cerc larg de investitori din Europa si alte parti ale lumii este foarte incurajatoare", a afirmat directorul financiar al OTE, Kevin Copp, intr-un comunicat.

Accesul Greciei si al bancilor elene la pietele financiare a fost blocat anul trecut, dupa ce guvernul a anuntat un deficit mult peste estimarile initiale, cauzand o criza a datoriei suverane care s-a extins la nivelul zonei euro.
Companiile elene mari, din afara sectorului financiar, se pot inca imprumuta de pe piata, chiar daca la costuri mai mari.

"Este interesant ca vanzarea de titluri OTE a avut loc acum, intrucat aproape in fiecare zi au loc retrogradari de rating la periferia zonei euro", a afirmat Anke Richter, analist la Mizuho Securities, referindu-se la state precum Grecia si Portugalia.

DT, cel mai mare grup de telecomunicatii din Europa, are rolul de creditor de ultima instanta pentru OTE, care se confrunta cu probleme privind profitul pe cele mai mari piete pe care opereaza, Grecia si Romania, ambele state avand in derulare programe de austeritate in cadrul unor acorduri cu Fondul Monetar International, noteaza Reuters.

Pentru o maturitate similara, DT plateste un randament de aproximativ 3%, a afirmat Richter.

Actiunile OTE au crescut cu 26% de la inceputul anului, in contextul asteptarilor investitorilor ca statul sa vanda o parte din participatia de 20% pe care o detine la grup.
OTE controleaza in Romania 56% din capitalul Romtelecom, divizia locala de telefonie mobila Cosmote si reteaua de magazine Germanos, cu profil IT&C.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri