Livrarile de computere personale au scazut cu 3,2% in primul trimestru, la nivel mondial, la 80,6 milioane de unitati, iar Hewlett-Packard, Dell si Acer ocupa primele locuri in topul vanzarilor, potrivit datelor companiei de cercetare IDC, preluate de Bloomberg.

Hewlett-Packard a ramas liderul pietei mondiale a PC-urilor, cu o cota de 18,9% in primele trei luni ale acestui an. Dell ocupa locul doi in clasament, cu o cota de piata de 12,8%, iar pozitia a treia este ocupata de Acer, cu 11,2% din livrari, scrie Mediafax.

"Este tentant sa dai vina in intregime pentru scadere pe cresterea cererii pentru tablete, insa credem ca si alti factori, precum durata de viata mai lunga a PC-urilor sau lipsa de noi experiente PC, au jucat un rol in reducerea vanzarilor", a afirmat Bob O’Donnell, analist la Framingham.

Preturile mai mari ale materiilor prime si combustibililor, dar si problemele cauzate de dezastrele din Japonia din luna martie, au afecat de asemnea livrarile, apreciaza IDC.

In SUA vanzarile s-au redus cu 10,7%, la 16,1 milioane de unitati.

Separat, compania de cercetare Gartner a anuntat ca livrarile mondiale de PC-uri au scazut cu 1,1% in primul trimestru, la 84,3 milioane de unitati, prima reducere anuala din ultimele sase trimestre.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si