Ca parte a primului pas in procesul de migrare, Microsoft intentioneaza sa lanseze o aplicatie analizator in cursul acestui trimestru. Analizatorul va permite companiilor sa vada care programe sunt de fapt utilizate in activitatea lor. Mai incolo, o unealta de migrare a datelor, asteptata in trimestru urmator, va permite companiilor sa transfere datele din aplicatii in interiorul modelelor Lotus Notes.

Initiativa Microsoft este parte a luptei intre serverul sau e-mail Exchange si serverul e-mail Domino al IBM. IBM a updatat software-le sale Notes si Domino in al treilea trimestru al 2005 pentru a furniza o dezvoltare mai usoara si o performanta generala imbunatatita.

In prezent, Microsoft testeaza noua versiune a Exchange si intentioneaza sa lanseze in acest an o noua versiune a suitei sale Office, care include clientul e-mail Outlook. Microsoft crede ca daca reuseste sa determine utilizatorii Lotus sa adopte Office ii va atrage si cu aplicatia sa mail server.

Insa noile unelte de migrare nu vor trata cu aplicatiile nisa Lotus create pe platforma Domino. Domino este vazuta in industrie ca o platforma de dezvoltare mult mai cuprinzatoare decat Exchange, desi multi utilizatori Domino nu ii utilizeaza toate capacitatile.