Softurile iPhone si iPad, produse ale grupului american Apple, contin un fisier care inregistreaza detaliat locul in care se afla posesorul pe parcursul unei perioade de luni sau chiar ani, afirma doi cercetatori din domeniul securitatii IT, citati de Los Angeles Times.
Fisierul este ascuns in sistemul de operare al produselor Apple si contine zeci de mii de inregistrari cu locatia geografica precisa a posesorului, fiecare fiind marcata cu ora foarte exacta, potrivit Mediafax.

Aceste inregistrari creeaza o istorie foarte detaliata a locurilor in care s-a aflat cineva pe parcursul mai multor luni sau chiar ani.
Fisierul in care sunt stocate datele, desi ascuns, nu are sisteme de protectie si permite unui hacker cu acces la iPhone sau iPad sa afle locatiile in care s-a aflat posesorul, au afirmat Pete Warden, fost inginer la Apple, si Alasdair Allan, cercetator la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.

Descoperirea celor doi vine in contextul intensificarii atentiei asupra modului in care companiile tehnologice colecteaza, arhiveaza si transmit informatiile stranse de la clientii care utilizeaza aparatura digitala.

Companii ca Apple, Google si Facebook au fost supuse unor verificari atente de catre autoritatile de reglementare si organizatiile care apara dreptul la viata privata.

Cei doi cercetatori au lansat un program care permite posesorilor de iPhone si iPad sa descarce si sa introduca locatiile in care s-au aflat pe o harta interactiva, formand astfel un intinerariu de-a lungul timpului.

Hartile arata grupuri de puncte colorate in sute sau mii de locatii precise vizitate de posesorul produselor Apple.

"Nu inteleg ce crede Apple ca face colectand aceste date. Ai crede ca au invatat lectia de la Google: Nu-ti lua prin surprindere clientii in privinta vietii private", a afirmat Christopher Soghoian, cercetator in domeniul securitatii online la Universitatea din Indiana si fost angajat al Comisiei Federale pentru Comunicatii a Statelor Unite.

Apple a produs mirare anul trecut, cand a introdus in politica privind datele personale o fraza prin care anunta ca va "colecta, folosi si transmite date precise privind locatia, inclusiv cea geografica in timp real, pentru produsele Apple". Datele nu ofera posibilitatea identificarii posesorului, a explicat la momentul respectiv Apple.

Conexiunea dintre cantitatea de date si posesorul dispozitivului se poate face foarte usor, au afirmat crcetatorii.

Date privind locatia furnizate de telefoanele mobile sunt colectate de mult timp de catre operatorii de telefonie pentru a ajuta la directionarea apelurilor catre clienti. Institutiile statului pot obtine acces la aceste date, dar de obicei au nevoie de mandat judecatoresc.

"Acum aceste informatii sunt disponibile foarte usor, neprotejate. Sunt la dispozitia oricui are acces la telefonul sau computerul tau", au avertizat Warden si Allan.

Apple nu a raspuns solicitarilor pentru comentarii.
Grupul a raportat pentru al doilea trimestru al anului fiscal 2011, incheiat in luna martie, un profit net record de 6 miliarde dolari, fata de 3,1 miliarde dolari in intervalul similar al anului trecut, si o crestere a veniturilor de 83%, de la 13,5 miliarde de euro la 24,7 miliarde de dolari. Apple a vandut 18,7 milioane de unitati de iPhone in intervalul analizat, rezultat cu 113% mai mare decat anul trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri