Aprope 80% dintre angajatii care lucreaza in pozitii de IT, atat in domeniul privat cat si public, cred ca nu este necesar sa mearga zilnic la birou deoarece tot mai multi folosesc programe si servicii prin care au acces la informatiile de care au nevoie sa lucreze, conform unui studiu realizat de Cisco Romania pe 723 de persoane din aceasta industrie.
Astfel, 43% dintre respondenti au spus ca nu trebuie sa fie prezenti fizic in birou pentru a putea lucra eficient, iar 36% dintre participantii la studiu au afirmat ca uneori trebuie sa mearga la birou pentru diferite sedinte, dar ca prezenta fizica nu este necesara pentru a-si indeplini sarcinile zilnice. Doar 21% au spus ca trebuie sa fie fizic in birou si ca au nevoie de interactiuni zilnice "in persoana" cu colegii.

Tendintele din Romania sunt similare cu cele inregistrate la nivel global, un studiu publicat de catre Cisco in octombrie 2010, aratand ca 60% dintre lucratori cred ca prezenta in birou nu mai este necesara pentru ca angajatii sa fie productivi.

“Conform studiilor recente ale Cisco, o forta de lucru mobila este un punct cheie in cresterea competitivatii companiei, precum si pentru a le permite angajatilor sa obtina un echilibru mai bun intre munca si viata personala”, a spus Cristian Popescu, director general al Cisco Romania.

In privinta tehnologiilor care sprijina mobilitatea, aproape 80% dintre respondenti au spus ca pot folosi tehnologia retelelor private virtuale (VPN) pentru a accesa reteaua firmei de la distanta.

Aproape la fel de multi respondenti (77%) folosesc telefonia prin internet (de exemplu, Skype), 54% dintre IT-istii participanti la studiu au acces la email pe un dispozitiv mobil, 52% au o solutie la nivel de companie pentru mesagerie instant si 47% au o solutie de softphone bazata pe PC. In plus, aproape 68% dintre respondenti au spus ca folosesc wireless LAN la sediul companiei.

Totodata, 73% au spus ca folosesc doua, trei dispozitive in timpul unei zile de lucru obisnuite, iar 11% au spus ca folosesc mai mult de cinci dispozitive.

Pe de alta parte, 35% dintre respondenti au spus ca folosirea dispozitivelor personale pentru munca nu este posibila in companiile lor, in timp ce pentru altii, folosirea dispozitivelor personale, incluzand PC-uri/Mac-uri (47%), telefoane mobile (33%) sau telefoane inteligente (22%) este permisa.

Atunci cand au fost intrebati de pe ce dispozitive ar dori sa acceseze in viitor reteaua companiei sau aplicatiile de lucru, 60% dintre respondenti au ales tabletele si dispozitivele portabile, 47% au ales telefoanele inteligente si 44% calculatoarele personale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri