Noile PC-uri, construite in principal pentru navigarea pe internet, sunt produse de Samsung (Coreea de Sud) si Acer (Taiwan).

Sistemul de operaare Chrome este in esenta un browser web care faciliteaza utilizarea aplicatiilor direct pe internet, fara a stoca software ca Outlook, Word sau Excel direct pe PC, scrie Mediafax.

Mutarea pe internet a functiilor cotidiene indeplinite de calculatoare elimina o mare parte din mentenanta necesara, precum instalarea si actualizarea software-ului, realizarea de backup pentru fisiere si verificarea anti-virus, subliniaza Google.

"Complexitatea administrarii calculatorului deranjeaza utilizatorii. Este un model fundamental defectuos. Chromebook-ul este un nou model care nu pune povara mentenantei calculatorului pe utilizator", a declarat cofondatorul Google Sergey Brin, intr-o conferinta de presa.

Google promoveaza de doi ani Chrome ca alternativa la Microsoft Windows, folosit in prezent de peste 90% dintre utilizatorii de PC-uri. Lansarea sistemului de operare a fost intarziata insa de aparitia tarzie a laptop-urilor create pentru a rula software-ul.

Intre timp, sistemul de operare Android dezvoltat de Google pentru smartphone-uri si tablete a decolat si se bucura de o raspandire spectaculoasa, iar unii analisti considera ca platforma ultramobila ar trebui fuzionata cu Chrome intr-un singur produs cu diverse variante.

La fel ca Android, softul Chrome va fi gratuit, Google mizand pe cresterea traficului si a cautarilor pe internet, care ar creste veniturile din publicitate online.

Sistemul de operare si laptopurile Chromebook sunt derivate din browserul Google Chrome.

Computerele au procesoare Intel si vor fi disponibile pe Amazon.com si in magazinul online al Best Buy de la jumatatea lunii iunie.

Google va oferi companiilor Chromebook si suport tehnic pentru noul laptop pentru 28 de dolari pe luna, ca solutie simplificata de accesare a internetului.