Strategia de extindere a RCS & RDS, bazata pe achizitii, ca si "administrarea agresiva" a lichiditatilor pun sub presiune ratingul companiei de telecomunicatii, potrivit unui raport al agentiei Standard & Poor's (S&P).
Compania are rating "B" pentru credite pe termen lung, cu perspectiva stabila.

Investitiile peste nivelul anticipat, care afecteaza generarea de flux financiar liber de disponibilitati, au de asemenea un impact negativ asupra calificativului RCS & RDS, in timp ce expunerea cheltuielilor operationale la variatia cursului valutar determina volatilitate in rezultatele operationale si fluxul financiar, transmite Mediafax.

Exista o competitie ridicata pe pietele cheie ale companiei, din Romania si Ungaria, iar perspectivele consumului din Europa de Est sunt limitate, din cauza efectelor crizei financiare, se arata in raport.

Ratingul RCS & RDS este sustinut de prezenta solida a companiei pe piata televiziunii prin cablu si satelit din Romania, noteaza S&P. RCS & RDS este si principalul furnizor de internet in banda larga din Romania, situatie care conduce la costuri mai scazute. De asemenea, politica ofertelor de pachete pentru servicii care includ televiziune, internet, respectiv telefonie mobila si fixa, are un impact pozitiv asupra ratingului.

Aceste servicii ofera oportunitati importante de crestere in Romania si Ungaria. Penetrarea scazuta a internetului in banda larga in Romania, capacitatea ridicata a retelei si investitiile semnificative ofera companiei posibilitatea de crestere pe acest segment.

Veniturile RCS & RDS au crescut cu 45% in primele noua luni ale anului trecut, fata de ianuarie-septembrie 2009, evolutie sustinuta in principal de avansul numarului de abonati generatori de venit cu peste 40% pe segmentele de internet si servicii de date. Excluzand impactul cursului valutar, veniturile au urcat cu 5%, potrivit raportului S&P.

Analistii agentiei de rating anticipeaza cresteri ale veniturilor in acest an si in 2012, sustinute de majorarea numarului de abonati pentru servicii de internet si date.

Lichiditatea este adecvata, potrivit criteriilor S&P, dupa ce compania si-a asigurat refinantari in valoare de 376 milioane de dolari si a primit un nou imprumut in mai.

Perspectiva stabila reflecta opinia S&P ca RCS & RDS isi va mentine pozitia de lider pe piata din Romania, va continua sa beneficieze de perspectivele de crestere ale serviciilor de telecomunicatii oferite la pachet si isi va mentine suficient spatiu de manevra in limitele obligatiilor financiare asumate.

Ratingul companiei ar putea fi revizuit in crestere daca RCS & RDS ar putea limita riscul privind refinantarea pentru 2012 si anii urmatori, printr-o administrare proactiva a lichiditatilor.

Presiuni negative asupra ratingului ar putea sa apara in cazul unei inrautatiri considerabile a rezultatelor operationale, cu efect asupra lichiditatilor, mai ales in 2012, sau din cauza unor investitii mai ridicate decat anticipeaza S&P, in absenta finantarii pe termen lung.

Compania, controlata de omul de afaceri Teszari Zoltan, are o retea care acopera peste 200 de orase si este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata serviciilor de televiziune prin cablu si prin satelit, telefonie fixa si mobila. Operatorul si-a inceput activitatea in urma cu 15 ani si este prezent si pe pietele din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Serbia.

RCS RDS, cel mai mare operator de televiziune si internet de pe piata locala, si-a manifestat intentia de a cumpara pachetul de 46% pe care statul roman il mai detine in Romtelecom, a declarat Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri