Computerul este unul dintre produsele care se devalorizeaza cel mai repede. In doar un an de zile, pretul unui calculator se depreciaza cu pina la 50%. Placa video si memoria sint cele mai cautate produse pentru upgrade.
Competitia dintre producatorii de componente de calculator se rasfringe direct in preturi. Aparitia unei generatii noi de produse la aproximativ sase luni face ca pretul componentelor din generatia anterioara sa scada. Acum citiva ani, aceste produse apareau deoarece era nevoie de performanta. Acum este si competitia dintre branduri, spune Catalin Patrasescu, partener manager al firmei de consultanta SmartPoint. Nu trebuie uitate nici jocurile, care cer configuratii din ce in ce mai performante si reprezinta, in general, cel mai bun stimulent pentru upgrade. Se asteapta ca trendul sa se mentina, mai ales ca producatorii anunta noi generatii de procesoare, placi de baza, placi video si memorii.


Devalorizare rapida


In urma cu un an, un computer cu o astfel de configuratie, procesor de 2,8GHz/2800+, RAM 512 MB, placa video Radeon 9600, HDD 80 GB, unitate combo costa, conform Ultra Pro, peste 500 de euro, deci aproximativ 1.900 RON. In prezent, pretul acestuia este mult mai mic: aproximativ 1.600 RON, cu tot cu TVA. Dupa cum se poate vedea, pretul a scazut cu aproape 20% in doar un an de zile. Este adevarat, aceasta ieftinire a generat o crestere a cererii. In ultimii ani, de cind preturile au inceput sa scada, vinzarile de calculatoare pe piata romaneasca au crescut sensibil.

Mai nou, mai sensibil

Produsele noi sint cele care se devalorizeaza cel mai rapid. In cazul in care un computer beneficiaza de componente de ultima generatie, pretul acestuia poate scadea intr-un an cu pina la 50%. In cazul in care componentele unui computer fac parte dintr-o clasa medie, valoarea acestuia poate scadea intr-un an cu pina la 15%. Evolutia tehnologica ce duce la uzura morala a componentelor este principala cauza a acestor modificari, spune Dana Colceag, PR manager K-tech Ultra Pro. Scaderea preturilor stimuleaza apetitul pentru upgrade. Memoriile si hard-disk-ul beneficiaza de obicei de suplimentari. Nu se inlocuiesc componentele, ci se adauga altele in plus. Componentele care sint cel mai des inlocuite sint procesorul si placa grafica, spune Oltea Boldisor, PR officer Flamingo.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri