"In cursul diminetii, m-am intalnit cu reprezntantii OTE si Deutsche Telekom si am discutat despre piata telecomunicatiilor din Romania si situatia Romtelecom si Cosmote Romania pe aceasta piata. Partea elena nu a prezentat o oferta pentru cumpararea pachetului de actiuni la Romtelecom. A fost mai mult o intalnire de informare", a afirmat Vreme.

El a adaugat ca OTE va prezenta pana la finele saptamanii viitoare o propunere concreta cu privire la Romtelecom, lider pe piata de telefonie fixa.

"Poate fi o propunere de cumparare, de colaborare, de fuziune (cu operatorul de telefonie mobila Cosmote - n.r.) sau listare a actiunilor detinute de statul roman la Romtelecom pe piata de capital", a explica ministrul.

Vreme a anuntat, in noiembrie 2010, ca statul doreste sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social, si a cerut companiei elene OTE sa vina cu o oferta de pret pana la finele anului.

Ulterior, termenul a fost decalat cu trei luni, iar in martie a fost amant pana la jumatatea lunii mai.

"Interesul Ministerului Comunicatiilor este sa vindem la un pret cat mai bun si sa avem pe piata o companie puternica, sa pastram un echilibru in industria telecomunicatiilor", a spus Vreme.

El declara in luna februarie ca Romtelecom si Cosmote Romania ar putea fuziona inainte de inceperea procesului de listare a actiunilor primului operator telecom.

Pe de alta parte, seful MCSI spunea saptamana trecuta ca si operatorul RCS&RDS ar fi interesat de preluarea actiunilor de stat la Romtelecom.

Citeste si:

"Eu as vrea sa listez compania pe Bursa si o piata straina este o optiune. Mai ales ca si-a manifestat si altcineva din piata dorinta de a cumpara pachetul. Problema este insa legata de contractul dintre statul roman si OTE , unde OTE are drept de preemtiune”, a afirma Valerian Vreme in urma cu cateva zile.

In noiembrie 2010, ministrul Comunicatiilor a afirmat ca evalueaza pachetul detinut de stat la Romtelecom la circa un miliard de euro
OTE detine 54,01% din capitalul social al Romtelecom. La randul ei, OTE este controlata de Deutsche Telekom, care detine o participatie de 30% si asigura managementul operatorului elen.

OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari.

Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.

Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.

Veniturile Romtelecom au scazut in primul trimestru cu 10,9%, la 166,3 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 62,6%, la 22,2 milioane euro.

Principalii concurenti ai Romtelecom sunt RCS&RDS si UPC Romania.