IBM a depasit vechiul rival Microsoft ca valoare de piata pentru prima data in 15 ani, marcand un nou punct de cotitura in istoria agitata a doua dintre cele mai vechi si mai reputate companii din sectorul tehnologiei, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Rasturnarea de situatie reprezinta totodata un nou eveniment nefast in istoria recenta a Microsoft, care nu a reusit sa convinga investitorii ca poate continua sa domine viitorul tehnologiei asa cum a facut-o in trecut, actiunile companiei stagnand in ultimul deceniu.

Un investitor care a plasat 100.000 de dolari in fiecare dintre cele doua companii cu 10 ani in urma ar castiga astazi 143.000 de dolari daca ar vinde actiunile la IBM si doar 69.000 de dolari in cazul titlurilor Microsoft.

Microsoft a coborat luni pe locul al treilea in topul companiilor americane din sectorul tehnologiei dupa capitalizare, fiind devansata de IBM si de Apple, a carei revigorare din ultimii patru ani a propulsat-o in 2010 pe primul loc.

IBM a dominat industria IT timp de cateva decenii pana la inceputul anilor '80, cand a contractat Microsoft, o firma mica si putin cunoscuta la acea data, sa creeze un sistem de operare pentru noua gama de computere personale.
Bill Gates a transformat aceasta sansa intr-o pozitie dominanta asupra industriei, demonstrand propria teorie ca software-ul va fi mai valoros decat hardware-ul. Pana la sfarsitul anului 1999, valoarea de piata a Microsoft era de trei ori mai mare decat cea a IBM, si mai ridicata decat a oricarei alte companii americane.

Pe parcursul ascensiunii Microsoft, IBM a fost vazuta ca un Goliat greoi, de moda veche, care nu putea face fata revolutiei industriei calculatoarelor. "Big Blue" pierdea miliarde de dolari pe an la inceputul anilor '90 si a fost aproape sa se destrame inainte ca fostul director general Louis Gerstner sa gandeasca un program de revigorare.

Situatia s-a rasturnat dupa spargerea balonului speculativ al internetului in anul 2000. Desi Microsoft si-a dublat vanzarile si profitul in ultimii zece ani, actiunile companiei au stagnat, directorul general Steve Ballmer, care conduce compania de 11 ani, fiind aspru criticat.

Desi domina inca piata sistemelor de operare, Microsoft a pierdut in fata Google in sectorul publicitatii pe internet si a permis Apple sa preia conducerea pe piata smartphone-urilor si tabletelor. Acum, compania face eforturi pentru a castiga teren in mediul online, dominat de nume ca Facebook si Twitter.

Intre timp, IBM s-a reinventat intr-o companie specializata in software pentru business, servere si consultanta, si s-a desprins de operatiuinile de pe piata computerelor personale.

Capitalizarea de piata a Apple era de 309,2 miliarde de dolari la finalul sedintei de luni, urmata in sectorul IT de IBM, cu o valoare de 203,8 miliarde de dolari, si, respectiv, Microsoft - 203,7 miliarde de dolari. IBM a depasit astfel Microsoft pentru prima data din aprilie 1996.

IBM este pe locul al patrulea dupa valoarea de piata la nivelul Statelor Unite, intr-un clasament condus de gigantul Exxon Mobil (397,4 miliarde de dolari), Apple si conglomeratul industrial si financiar General Electric (205,6 miliarde de dolari).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri