Executivul de la Atena a prezentat un nou pachet de masuri de austeritate de 6 miliarde euro, acompaniat de un program de vanzari de active, pentru a obtine suplimentarea finantarii externe de la UE si FMI si pentru a convinge investitorii de pe pietele europene ca criza nu se va raspandi in zona euro, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Liderii europeni vor sa evite cu orice pret restructurarea datoriilor Greciei, pentru a nu declansa o criza de incredere pe pietele financiare care sa blocheze creditarea catre alte state cu deficite si datorii ridicate din zona euro.

Agentiile de rating au indicat deja ca orice forma de restructurare, prin care un debitor negociaza reducerea sumelor de bani platite creditorilor pentru a nu intra in faliment, va fi considerata un default (incapacitate de plata) si va avea consecinte grave pentru alte tari europene aflate in situatii similare si pentru bancile expuse pe Grecia.

Pentru a evita restructurarea datoriilor, Cabinetul condus de premierul George Papanderou s-a angajat sa vanda actiunile detinute de stat la OTE pana la sfarsitul lunii viitoare, dar si participatiile la Hellenic Postbank, Public Power Corp si porturile tarii.

Participatiile statului la cele trei companii valoreaza in total 2,1 miliarde euro, noteaza Bloomberg. Conform cotatiei bursiere a OTE, 20% din actiunile companiei valoreaza circa 636 milioane euro.

Guvernul a anuntat si ca va crea un fond al activelor statului pentru a accelera procesul de privatizare, prin care vrea sa stranga 50 miliarde euro pana in 2015. Cea mai mare parte din aceasta suma, adica 35 miliarde euro, ar trebui sa vina din vanzari de proprietati.

Citeste si:

Executivul vrea sa finalizeze vanzarea Postbank pana la sfarsitul anului, si sa vanda 75% din actiunile Autoritatilor Portuare Pireu si Thessaloniki. Totodata, statul intentioneaza sa extinda concesiunile de la Aeroportul International din Atena.

Guvernul Greciei are dreptul, printr-o optiune, sa vanda 10% din actiunile OTE catre Deutsche Telekom, care detine deja 30% din titluri. Ministerul Finantelor a inceput deja sa caute consilieri financiari pentru a exercita optiunea, dar si pentru vanzarea a alte 6% din actiunile companiei.

Deutsche Telekom si-a exprimat anterior dorinta de a detine pachetul majoritar de 51% din actiunile OTE pana anul viitor.

OTE controleaza in Romania Romtelecom si detine subsidiara locala a operatorului de telefonie mobila Cosmote si a lantului de magazine Germanos.