Mai mult de jumatate dintre hot-spot-urile publice din Romania sint instalate in Bucuresti si Brasov. Cum vinzarile de notebook-uri cresc de la an la an, se estimeaza ca va creste si cererea pentru acces wireless la Internet. Concurenta pentru astfel de servicii se anunta interesanta.

Compania Intel a prezentat ieri prima harta a hot-spot-urilor publice din Romania. Astfel, in prezent, in Romania exista 78 de astfel de puncte de acces la Internet fara fir. Cele mai multe sint in mediul urban. Bucurestiul conduce in acest clasament cu 28 de astfel de puncte. Si in Brasov se afla aproximativ tot atitea. Urmatoarele orase ca numar de acces point-uri sint Constanta, cu 11, Timisoara, cu sase, si Cluj-Napoca, cu cinci. In Tirgu-Mures, Galati, Bacau, Iasi, Oradea si Sinaia se afla cite doua hot-spot-uri, in vreme ce restul pina la 78 sint amplasate in localitati in care se afla cite unul.

Tinta pe hoteluri

Conform statisticii, nu mai putin de 79% dintre hot-spot-uri se afla in hoteluri sau spatii expozitionale, locuri frecventate de oameni de afaceri care au nevoie permanent sa-si consulte e-mailul si trebuie sa aiba mereu acces la informatii. In universitati si scoli sint amplasate 9% dintre acestea, la fel ca si caf-baruri. Restul de 3% sint in aeroporturi. Conform studiilor IDC, in Europa sint aproximativ 25.000 de access point-uri operationale si se estimeaza ca pina in 2008 vor fi 110.000. Cum pentru anii urmatori se anunta o crestere a numarului hotelurilor de categorie superioara, dar si o cerere mai mare de laptopuri, se asteapta ca numarul hot-spot-urilor sa creasca.

Concurenta este mare

Anul urmator se anunta un an de mare lupta pe piata serviciilor wireless de acces la Internet. Astfel, in 2006 se anunta lansarea primelor servicii de acces la Internet wireless in banda larga prin tehnologia WiMax. Conform lui Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, vor fi scoase la licitatie trei sau patru licente pentru operatorii care vor sa implementeze aceasta tehnologie. Astfel, se va putea accesa Internetul cu o viteza de pina la 75 Mbps.

De asemenea, si operatorii de telefonie mobila care detin licente pentru 3G pot constitui o concurenta serioasa, mai ales ca numarul clientilor acestora este foarte mare. In acest an, sau cel mai tirziu la inceputul anului viitor, vor fi scoase la licitatie alte doua licente 3G.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri