Filiala locala a GTS Telecom, operator ce ofera servicii telecom catre companii, si-a crescut veniturile pe primul trimestru cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. „Simtim o stabilizare in mediul business, dupa problemele majore ale anilor precedenti. Pe rezidential, pe primul trimestru, operatorii telecom au inregistrat scaderi – pe segmentul de telefonie fixa piata a cazut cu 11-15% in timp ce pe mobil cu circa 7%”, a declarat pentru wall-street.ro Dan Mihaiescu, manager al GTS Telecom Romania. El subliniaza ca pe televiziune si Internet piata s-a stabilizat si exista premise de crestere usoara in continuare.

Primul trimestru din acest an nu a adus inca o revenire a consumului in industria telecomunicatiilor si nu se stie daca pana la finalul anului va fi o crestere fata de anul trecut, a afirmat pentru wall-street.ro, Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS, cel mai mare operator de internet si televiziune de pe piata locala.

„Deocamdata este ca in 2009. Este prea devreme sa spunem daca va fi o revenire a pietei anul acesta sau anul viitor”, a spus el.

Scaderile afacerilor operatorilor se explica in principal pe fondul concurentei ridicate si a reducerii puternice a preturilor practicate de jucatorii din piata.

Toti operatorii telecom majori au subliniat insa ca vor continua investitiile in retele si dezvoltarea de servicii, totodata intrand pe noi segmente. Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa, „ia cu asalt” online-ul si, dupa lansarea DolceTV.ro si ClickShop.ro pregateste un nou portal de informatii – Cauta.ro, care urmeaza a fi lansat in curand.

RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii de Internet din tara, isi extinde aria de activitate si lanseaza HotSpot-uri (WiFi) la nivel national. Prin aceasta retea, pe care oficialii companiei o numesc „un serviciu complementar care raspunde unor nevoi reale”, clientii companiei vor putea accesa Internetul de pe terminale mobile precum laptop-uri, telefoane sau tablete PC.

Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila pe piata locala, a inregistrat afaceri de 222 de milioane de euro in primul trimestru al acestui an, in scadere cu 6,3% fata de cele 237 de milioane de euro raportate intre ianuarie-martie 2010.