Investitorul David Einhorn, care a castigat notorietate dupa ce a avertizat, la scurt timp inainte de falimentul Lehman Brothers, ca banca are probleme financiare severe, l-a acuzat pe Ballmer ca "s-a impotmolit in trecut", cel mai dur atac lansat de un actionar impotriva conducerii companiei.

Comentariile lui Einhorn scot la lumina temeri pe care investitorii le discuta de cativa ani in spatele usilor inchise si au generat o ampla dezbatere pe Wall Street, determinand aprecierea actiunilor Microsoft cu 2% in sedinta de joi.

"Prezenta sa persistenta este cea mai mare povara asupra actiunilor Microsoft", a declarat Einhorn intr-o intalnire cu alti manageri de fonduri de invstitii la conferinta anuala Ira Sohn Investment Research Conference, care a avut loc la New York.

Cei noua membri ai Consiliului Microsoft, inclusiv presedintele si confondatorul companiei Bill Gates, si-au afirmat sustinerea pentru Ballmer, au declarat pentru Reuters surse apropiate discutiilor.

Pe canale oficiale, compania a refuzat sa comenteze informatiile.

Gates, care a participat in 1975 la infiintarea companiei, este inca cel mai mare actionar al Microsoft, cu o participatie de 6,6%, si este considerat singura persoana care ar putea lua decizia de schimbare a managementului.

"Bill Gates este un capitalist fara scrupule. Daca ar vrea, l-ar conduce el insusi pe Ballmer pana la poarta", a declarat o sursa din cadrul unui fond de investitii care se numara printre cei mai importanti actionari ai Microsoft.

Citeste si:

Gates nu a dat niciun indiciu ca ar lua in calcul o schimbare.

Alti investitori admit ca actiunile Microsoft au avut de suferit in mandatul lui Ballmer, dar s-au abtinut sa ceara schimbarea acestuia.

Microsoft era la sfarsitul anilor '90 cea mai mare companie americana dupa valoarea de piata, dar a fost depasita in ultimii ani de Apple si recent de IBM. Gigantul care a creat sistemul de operare Windows nu mai este considerat o forta dominanta in tehnologie, deoarece nu a reusit sa valorifice oportunitatile expansiunii internetului si raspandirii gadget-urilor mobile.

Inainte de cresterea din sedinta bursiera de joi, actiunile Microsoft au pierdut 6% in ultimele doua saptamani dupa ce grupul a convenit sa cumpere, pentru 8,5 miliarde de dolari, compania de servicii de videotelefonie pe internet Skype, decizie care a surprins multi investitori.

"E clar ca unii cer o schimbare. Daca te uiti la performantele financiare, totul este bine. Dar cred ca problema este mai ampla de atat. Daca privim sectoarele de cautare, comunicatii mobile, tablete, zone in care ar fi trebui sa investeasca si au facut-o, insa nu le-a iesit", comenteaza un analist de specialitate.

Divizia de servicii online a Microsoft, care se ocupa de motorul de cautare Bing si de portalul MSN, a avut o pierdere de 726 milioane de dolari in primul trimestru din acest si a acumulat in ultimii patru ani piederi de 7 miliarde de dolari.