Compania americana Autodesk, Inc. (NASDAQ: ADSK) anunta astazi finalizarea procedurii de achizitie a unuia dintre cei mai importanti dezvoltatori de tehnologie grafica 3D, Alias, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la suma de 197 milioane de dolari. Înca din 4 Octombrie 2005, Autodesk îsi anuntase decizia finala de a achizitiona Alias – dezvoltator important de tehnologie grafica 3D. Prin aceasta achizitie Autodesk isi propune extinderea pozitiei de lider în domeniul programelor software 3D si în cadrul industriilor constructoare de masini si media & entertainment.

“Suntem încântati sa uram bun venit în cadrul Autodesk tuturor utilizatorilor, partenerilor si angajatilor Alias” a declarat Carl Bass, Autodesk COO. “Achizitia companiei Alias are ca scop împlinirea viziunii Autodesk de a oferi profesionistilor din domeniul proiectarii si creatiei cele mai bune unelte software pentru a-si realiza ideile. Utilizatorii au nevoie de ultima generatie de unelte de animatie si vizualizare fotorealistica 3D, iar noi suntem acum în masura sa le-o oferim. În viitor, produsele 3D vor fi utilizate în cadrul unei întregi game de industrii, de la cea constructoare de automobile si proiectare arhitecturala pâna la filme si jocuri. Acest lucru va deveni posibil prin intermediul tehnologiei Autodesk.”

Prin preluarea companiei canadiene Alias, Autodesk are mai mult de sapte milioane de utilizatori. Printre clientii Alias din domeniul industriei constructoare de masini si proiectarii se numara si BMW, Boeing, General Motors, Mattel, Honda, Renault si Rollerblade. Lista de clienti Alias din domeniul media & entertainment include studiouri cinematografice si dezvoltatori de jocuri de renume, cum ar fi Industrial Light&Magic, DreamWorks SKG, Weta Digital, Sony Pictures Imageworks, Electronic Arts, Midway Games, Nintendo si SEGA. Multi dintre acesti clienti utilizeaza simultan produse Autodesk si Alias, compania obtinând astfel posibilitatea de a distribui o serie de solutii mult mai cuprinzatoare.

Produsele, tehnologia si serviciile Alias vor fi integrate in diviziile Manufacturing Solutions, Media & Entertainment si serviciul de consultanta din cadrul Autodesk. Programul software utilizat în proiectare ce ordoneaza documentele de la schitele 2D pâna la machetele de productie, Alias Studio Tools, adauga noi capacitati de proiectare si vizualizare la portofoliul de produse Autodesk în domeniul constructiei de masini. Achizitia permite, deasemenea, extinderea portofoliului Autodesk din industria media & entertainment prin produsele software Alias Maya – aplicatie câstigatoare a premiului Academy Award, Alias MotionBuilder – software de animatie caractere 3D, si FBX – un format utilizat pentru schimbarea si utilizarea continutului 3D.

Autodesk îsi propune continuarea procesului de dezvoltare si de suport al produselor si serviciilor Alias. În domeniul cercetarii si dezvoltarii, compania are ca si prioritate îmbinarea produselor Autodesk si Alias deja existente, oferind astfel o interoperabilitate crescuta si posibilitatea eficientizarii administrarii datelor. În industria constructoare de masini, acest lucru va reprezenta pentru utilizatori cresterea productivitatii procesului de proiectare conceptuala, ca parte a solutiei Autodesk “design-to-manufacturing” („de la proiectare la productie”). În industria media&entertainment, multi utilizatori folosesc deja produse al ambelor companii, Autodesk si Alias. Astfel, prin acest tip de utilizare simultana, producatorii de film si televiziune, creatorii de jocuri pentru PC si aplicatii Web si în general toti specialistii din industria creatiilor digitale, vor beneficia de o accelerare a procesului de productie.