Folosirea telefoanelor mobile ar putea creste riscul de a dezvolta anumite tumori pe creier, consumatorii trebuind sa fie informati asupra acestor riscuri si sa gaseasca modalitati de a reduce expunerea, au declarat marti membri ai World Health Organisation, scrie The Telegraph. Operatorii telecom au reactionat imediat si au afirmat ca nu s-a dovedit clar ca dispozitivele cauzeaza cancer.
Un grup de 31 de oameni de stiinta din 14 tari au decis, pe baza de probe stiintifice, ca telefoanele mobile ar trebui clasate ca fiind “posibil provocatoare de cancer”. Astfel, terminalele mobile vor intra in categoria de risc in care se mai gasesc cafeaua, pesticidele DDT si emanatiile de petrol.

Companiile din industria de telefoane mobile au reactionat prompt si au afirmat ca nu s-a dovedit clar ca telefoanele mobile ar fi cauzatoare de cancer si ca, mai mult de atat, in categoria aceasta de pericole intra pana si anumite vegetale sau cafeaua.

“Clasificarea Organizatiei nu inseamna ca este 100% sigur ca terminalele mobile pot cauza cancer”, a declarat John Walls, vice presedinte al asociatiei operatorilor wireless din SUA, CTIA.

El a subliniat ca grupul de la World Health Organisation nu a realizat noi cercetari ci doar au revizuit rezultatele anterioare.

John Cooke, director executiv al Mobile Operators Association din Marea Britanie a declarat ca “este nevoie de noi cercetari pentru a evalua in mod clar riscul asociat telefoanelor mobile”.

Ed Yong, sef al health information la Cancer Research din Marea Britanie, subliniaza ca “riscul de a dezvolta cancer pe creier este similar in cazul oamenilor care folosesc terminale mobile cu al celor care nu folosesc, iar ratele imbolnavirilor nu au crescut dramatic in ultimii 30 de ani. Cu toate acestea nu sunt cunoscute suficiente informatii pentru a elimina complet riscurile, mai ales pe termen lung”.

Producatorii de terminale mobile scriu deja in manualele de siguranta asociate telefoanelor ca terminalele trebuie tinute “la cel putin 15 milimetri departare de corp”, atunci cand sunt efectuate convorbiri sau sunt transmise date prin wireless (in cazul iPhone 4, conform CNN).

Si compania RIM, producatorul BlackBerry, subliniaza ca dispozitivele sa fie tinute la “cel putin 25 mm de corp cand telefoanele transmit date”.

Impactul anuntului Organizatiei ar putea fi enorm. Conform unui studiu realizat de Ericsson in iulie, exista 5 miliarde de utilizatori de terminale mobile la nivel mondial, comparat cu doar 720 milioane in 2000.

Sursa foto: Gizmodo.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri