Valoarea de piata a Nokia a scazut la un sfert, de la lansarea iPhone

Valoarea de piata a Nokia, cel mai mare producator de telefoane din lume, a scazut cu 77%, la 25,6 miliarde de dolari, de la lansarea iPhone in iunie 2007 de catre Apple, transmite Mediafax.


Valoarea de piata a grupului finlandez este calculata in functie de cotatia din inchiderea sedintei bursiere de joi.

Prin separarea diviziilor de telefonie mobila, patente, echipamente de infrastructura si soft de cartografiere, Nokia ar putea valora 39 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg. Vanzarea activelor grupului ar putea atrage cumparatori de la Microsoft la Samsung Electronics si HTC Corp, potrivit firmei Jefferies Group.

"Este o situatie clasica in care partile sunt mai vlaloroase decat intregul. Timpul trece. Nokia este un brand bun, dar este un brand obosit. Trebuie sa vina cu ceva nou. Grupul va fi un candidat important pentru o preluare", considera Matt McCormick, manager la compania americana Bahl & Gaynor, care administreaza active de 3,6 miliarde de dolari.

Nokia a anuntat, marti, ca vanzarile de telefoane mobile din trimestrul al doilea vor fi "substantial" sub nivelul estimat anterior si a renuntat la prognoza pentru anul in curs, invocand conditiile dificile din Europa si China.

Actiunile Nokia se aflau in scadere cu 4,2% la 10:17 GMT, reducand astfel valoarea de piata a companiei la 16,9 miliarde de euro (24,5 miliarde de dolari).

In comparatie, Apple are o valoare de piata de 319 miliarde de dolari, iar HTC, producator de smartphone-uri folosind softurile Android si Microsoft, de 35 miliarde de dolari.

Cotatia Nokia a coborat cu 39% in acest an, pana la inchiderea sedintei de joi, iar grupul este evaluat la de 3,45 ori profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare, adica mai ieftin decat primii zece producatori de echipamente de telecomunicatii in functie de valoarea de piata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri