Standard & Poor’s (S&P) a revizuit, joi, in scadere calificativul Nokia, grup prezent si in Romania, la doua zile dupa ce Fitch Ratings a retrogradat producatorul finlandez de telefoane mobile, iar analistii se asteapta ca ratingul sa ajunga in categoria "junk", potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.
S&P a retrogradat Nokia cu o treapta de la "A-" la "BBB+", iar Fitch a coborat calificativul de la "BBB+" la "BBB-". S&P a avertizat ca ar putea reduce din nou ratingul, in timp ce Fitch a mentinut perspectiva negativa. Calificativul actual al Fitch pentru Nokia este cu o singura treapta peste categoria "junk" (nerecomandata pentru investitii).

A treia mare agentie de evaluare financiara, Moody's, acorda Nokia ratingul "A3", cu trei trepte peste cel al Fitch si analizeaza situatia grupului pentru o posibila retrogradare. Investitorii se asteapta ca Nokia sa piarda ratingul "investment grade" (recomandat pentru investitii) in urma erodarii pozitiei de lider pe piata mondiala a telefoanelor mobile, cauzata de concurenta tot mai dura din partea iPhone-ului lansat de Apple si a smartphone-urilor bazate pe softul Android al Google.

Totodata, Nokia a anuntat, joi, ca directorul executiv pentru divizia de tehnologie, Richard Green, si-a luat concediu fara plata, iar un cotidian finlandez a informat, citand surse, ca acesta nu se va intoarce in cadrul grupului din cauza divergentelor cu restul conducerii privind strategia, transmite Reuters.
Nokia a confirmat ca Green si-a luat concediu pentru probleme personale si a refuzat sa comenteze asupra momentului in care acesta va reveni la serviciu. Atributiile de director executiv pentru tehnologie vor fi preluate de seful Centrului de Cercetare Nokia, Henry Tirri.

Diferenta dintre randamentul cerut de investitori pentru obligatiunile companiei cu scandenta in 2019 si cel pentru titluri guvernamentale a crescut de peste doua ori de la sfarsitul lunii mai si a depasit trei puncte procentuale, potrivit Bloomberg. Costul asigurarii datoriilor Nokia a urcat de la 1,2% la 2,46% in aceeasi perioda.

Consumatorii renunta la telefoanele Nokia, cu sisteme de operare bazate pe platforma Symbian, in contextul in care grupul pregateste lansarea in ultimul trimestru al anului a primului smartphone cu soft Windows Phone 7.

"Nokia si-a pierdut complet directia in privinta segmentului de telefoane cu pret ridicat, unde pur si simplu nu se ridica la standardele competitorilor. Pe segmentul ieftin, ofera produse similare, in timp ce rivalii au lansat telefoane specifice fiecarei piete", a declarat Madeleine King, analist la Credit Suisse Londra, adaugand ca "nu exclude" ca grupul sa fie retrogradat in categoria "junk".

Nokia a anuntat, saptamana trecuta, ca vanzarile de telefoane mobile din trimestrul al doilea vor fi "substantial" sub nivelul estimat anterior si a renuntat la prognoza pentru anul in curs, invocand conditiile dificile din Europa si China.

Valoarea de piata a Nokia, cel mai mare producator de telefoane din lume, a scazut cu aproximativ 77%, la 25,6 miliarde de dolari, de la lansarea iPhone in iunie 2007 de catre Apple. Vanzarile Nokia, de 61 miliarde de dolari anul trecut, au reprezentat un sfert din Produsul Intern Brut al Finlandei.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, un fost director in cadrul grupului Microsoft, a preluat conducerea producatorului de telefoane in septembrie si a decis trecerea de la platforma Symbian la softul Windows Phone 7 al Microsoft. Seful Nokia a argumentat ca Symbianm nu poate concura cu Android si sistemul de operare al iPhone. Elop, canadian, este primul director general al Nokia care nu este finlandez.

Grupul Nokia este prezent in Romania cu o fabrica de telefoane mobile la Jucu, in apropiere de Cluj-Napoca.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri