“Move fast, break things” este motto-ul Facebook, inscriptionat pe peretii sediului companiei din Palo Alto, California. O romanca, Cristina Scheau, studenta la Politehnica in Bucuresti, se pare ca a urmat aceste vorbe si a reusit sa convinga oficialii celei mai mari retele sociale din lume sa o accepte in randul lor. Afla cum arata o zi de munca la ei, care este atmosfera si pe ce se pune accent la Facebook din urmatorul interviu wall-street.ro.
Wall-Street.ro: Cum ai pornit la drum in aceasta experienta? Cum ai fost contactata de cei de la Facebook?
Cristina Scheau: Totul a inceput cand au venit cativa ingineri de la Facebook in campus la noi la Politehnica sa ne povesteasca despre cum este acolo si sa recruteze pentru pozitii full time/ internship. Dupa interviuri am acceptat oferta lor si am lucrat 3 luni ca Software Engineer Intern la sediul din Palo Alto, CA, vara trecuta. Din toamna voi fi angajata pe o perioada mai lunga.

Wall-Street.ro: Cat timp au durat interviurile si in ce au constat? Cum le-ai caracteriza, comparat cu interviurile "clasice", chiar si de la multinationale prezente pe piata din Romania?
CS: Pentru interni sunt 3 interviuri, in general. Fiecare dureaza in jur de 45 de minute si sunt in principiu cu 2-3 probleme de algoritmica in fiecare interviu. Spre deosebire de multe intreviuri din Romania, acestea nu se concentreaza deloc asupra tehnologiilor (de exemplu poti sa le implementezi in orice limbaj de programare vrei), in schimb au diverse “chichite” si trebuie implementate fara greseala in cele 45 de minute, de fata cu intervievatorul. Eu am dat un interviu on-site atunci la Politehnica si celelalte doua la telefon unde trebuie sa rezolvi problemele pe un mediu similar cu Google Docs unde se vede in timp real ce scrii.

W-S.ro: Care consideri ca sunt factorii principali ce au atras atentia asupra ta si ai fost "the chosen one"?
CS: Probabil a contat faptul ca m-am descurcat la problemele date la interviu. La ultimul terminasem dupa 20 de minute si era destul de placut surprins intervievatorul. La cateva ore dupa ultimul interviu m-au sunat sa-mi spuna oferta lor.

W-S.ro:
Cum ai reactionat cand ai aflat ca te vei duce la ei, in Internship?
CS: (zambind)Am fost destul de incantata. Mai aveam o oferta de internship la un startup “in the valley”, dar la Facebook parea mai challenging.

Cum este atmosfera la birourile Facebook

W-S.ro:
Care este sistemul de lucru la Facebook? Cum ai descrie atmosfera, per total? Ce colegi ai avut/din ce regiuni, erau toti in internship?
CS: La Facebook accentul este pe rezultate. Nu conteaza ora la care vii sau pleci, conteaza doar cum merge proiectul. Toata lumea este foarte bine pregatita, foarte multi au facut facultati de prestigiu precum MIT sau Stanford - Facebook este chiar in localitatea in care se afla Stanford, sunt oameni din toate colturile lumii care in general au in comun entuziasmul si pasiunea pentru programare. Motto-ul Facebook, care apare pe multi din peretii interiori ai cladirii, este "Move Fast, Break things".

W-S.ro: Cum ai descrie mediul de lucru?
CS: Mediul este dinamic si se incurajeaza o dezvoltare rapida. Legat de interni, fiecare este repartizat unei echipe de ingineri full-time si are un mentor/manager pe unul dintre acestia. Colegii mei lucrau la echipa Ads Infrastructure care se ocupa de implementarea infrastructurii reclamelor care apar in partea dreapta pe pagina de Facebook. Internii ca mine erau studenti/doctoranzi pe la diverse facultati din lume si lucrau temporar acolo. Pentru socializare, vinerea toata lumea ia masa afara, pe iarba, ascultand muzica. Se mai organizau pentru interni iesiri in weekend - de exemplu la meci de hockey sau la plaja la Santa Cruz sau pub crawling in San Francisco.

W-S.ro: Ce atributii aveai si ce atributii vei avea incepand cu octombrie? Pe ce proiecte ai lucrat/vei lucra si in ce sediu?
CS: Ca intern aveam ca atributii un proiect pe care l-am stabilit cu mentorul in primele zile. Acesta trebuia implementat in decursul a celor 3 luni petrecute acolo. Se realizau doua evaluari - una la mijlocul perioadei si cealalta la sfarsit. Intre timp problemele aparute puteau fi discutate cu mentorul/managerul sau cu altii membrii ai echipei.

Eu am avut doua proiecte, unul mai mic, un tool intern care m-a ajutat sa ma familiarizez cu infrastructura, si celalalt mai complex.
In octombrie cand voi incepe o sa am 6 saptamani de "bootcamp". In aceasta perioada mi s-a spus ca o sa implementez task-uri mici de la mai multe echipe si la final o sa alegem o echipa la care raman pentru o perioada mai lunga de timp. Sediul stiu ca va fi pentru inceput cel din Palo Alto. Inca nu stiu daca pana o sa ajung eu in octombrie inginerii se vor muta in sediul cel nou din Menlo Park. Oricum ambele localitati sunt foarte apropiate. Proiectele vor depinde de echipa din care o sa fac parte.

W-S.ro: Cum arata si cum crezi ca va arata o zi de lucru la Facebook?
CS: In general ajungeam la ora 10:00 dimineata si lucram pana cand eram multumita de progresul facut la proiect. Mancarea era gratuita la Facebook si luam masa in general cu colegii de echipa sau cu alti interni romani. In sediu erau si locuri de relaxare - de exemplu camera cu instrumente muzicale unde un coleg talentat ne canta la chitara si la pian, sau masa de pingpong, unde mai faceam pauze.

W-S.ro: Ai cunoscut manageri in perioada ta/cineva cunoscut? Cum ti s-au parut?
CS: Personalitati nu am intalnit indeaproape, insa Facebook organizeaza din cand in cand Talk-uri unde prezentau persoane celebre, atat din computer science cat si din alte domenii. De exemplu eu am fost la un talk tinut de Jeffrey Ma celebru pentru ca folosea matematica sa castige la jocurile de Blackjack. (Filmul 21 a fost inspirat din viata lui) Managerul de la echipa noastra mi-a facut o impresie foarte buna, chiar mi se parea ca are interesul ca toata lumea sa se simta foarte bine la lucru si proiectele sa mearga cat mai bine. Mark ne-a invitat pe toti internii (eram in jur de 200 :) la un barbecue la el acasa.

W-S.ro: Si cum ti s-a parut Mark Zuckerberg (fondator Facebook - n.r.)? Ce impresii ti-a lasat? Seamana cu personajul din filmul Reteaua de Socializare?
CS: Din pacate eram prea multi si fiecare vroia sa-l intrebe cate ceva. Mie mi-a facut o impresie buna, pare destul de modest, are biroul langa restul inginerilor (numai ca este ca o camera cu pereti din sticla), l-am vazut de cateva ori luand masa acolo unde mancam si restul.

W-S.ro: Vad ca ai cont pe Facebook. O sa folosesti contul pentru comunicari personale sau semi-business/comunicari, o combinatie intre ele? Il aveai inainte de a lucra la ei?
CS: (zambind) Probabil contul va fi folosit pentru ambele tipuri de comunicari. Contul l-am facut in anul 2008 cred, desi nu aveam conturi pe alte retele sociale precum hi5.com care era in voga atunci. La Facebook mi se parea interesant identitatea reala care era asociata fiecarui cont, insa nu-mi imaginam ca o sa fie asa de folosit. La inceput bineinteles aveam prieteni putini si postam rar si nu eram motivata sa-l verific des.

W-S.ro: Dar in prezent, la modul obiectiv, ce iti place si ce nu iti place, la Facebook? Ce parere ai de evolutia retelei sociale in Romania?
CS: In prezent sunt destul de dependenta de contul meu de Facebook, postez destul de mult, citesc stirile share-uite de altii, etc. Imi place ca prin intermediul lui pot tine legatura cu prietenii care nu sunt in acelasi loc cu mine, fara sa simt distanta atat de mult. Ce nu-mi place este ca pierd destul de mult timp cu activitatea virtuala si ca relatia de "friend" s-a mai degradat (la inceput eram "friend" doar cu prietenii foarte apropiati, acum sunt cu mult mai mute persoane). Legat de evolutia in Romania, nu stiu atat de multe detalii, in schimb am observat ca din ce in ce mai multi fosti colegi de facultate, liceu, generala etc. isi fac cont si este placut sa ii regasesti dupa o perioada indelungata de timp.

W-S.ro: Daca nu ar fi Facebook, la ce companie ti-ar placea sa activezi? De ce (aceasta)?
CS: Probabil un startup hot din the valley. Principalele motive ar fi echipa mica, spiritul antreprenorial si cunostiintele acumulate intr-un astfel de mediu.

W-S.ro: Ce sfaturi ai putea oferi romanilor care ar dori sa intre si ei in echipa FB? Care ar fi 3 caracteristici esentiale pentru a reusi, in opinia ta?
CS: Pentru studenti, in primul rand sa acorde importanta cursurilor de algoritmi de la scoala, sa participe la concursuri pe site-uri gen TopCoder. Pentru cei care sunt inca in liceu, participarea la olimpiadele de informatica va ajuta mult pentru interviurile de mai tarziu. Caracteristicile care mi se par importante pentru a reusi sunt pasiunea pentru programare, perseverenta in pregatire si dorinta de a intelege cat mai in detaliu ce se intampla in spatele fiecarei aplicatii.

W-S.ro: Pana in octombrie, cand vei incepe sa lucrezi full time pentru Facebook, cu ce te vei ocupa?
CS: Imi finalizez studiile - sustin in curand lucrarea de disertatie la Universitatea Politehnica Bucuresti, si o sa mai lucrez la mici proiecte personale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri