Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) va consulta piata in vederea stabilirii conditiilor de prelungire a licentelor GSM ale Orange si Vodafone, care expira la 31 decembrie, procedura urmand sa fie demarata pana la sfarsitul lunii, a declarat presedintele institutiei, Catalin Marinescu, potrivit Mediafax.
"Solutia imaginata de ANCOM, in baza unui studiu realizat de un consultant, va fi supusa consultarii publice pana la finele acestei luni. Dupa finalizarea procedurii de consultare, autoritatea de reglementare va stabili conditiile de prelungire a licentelor", a spus Marinescu, prezent la un eveniment de specialitate organizat de Ziarul Financiar.

Studiul a fost realizat de Ovum Europe Limited (Marea Britanie) si a evaluat impactul utilizarii benzii de frecvente radio de 900 MHz pentru servicii de telecomunicatii din generatia a treia (3G) asupra concurentei din piata de telefonie mobila. De asemenea, studiul a identificat solutiile optime pentru tratarea eventualelor distorsiuni concurentiale aparute ca urmare a liberalizarii benzii de 900 MHz.

Contractul a fost castigat in 2010, valoarea acestuia depasind 180.000 de euro, fara TVA.

Potrivit unei decizii Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), adoptata in februarie 2010, Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romania pot furniza prin benzile de frecvente radio de 900 MHz si 1.800 MHz, utilizate in prezent pentru comunicatii GSM, si servicii de generatia a treia (3G) si Internet mobil de mare viteza.

Licente 3G detin operatorii Orange Romania, Vodafone Romania, Cosmote Romania si RCS&RDS.

Primii trei operatori activeaza atat in zona GSM, cat si a serviciilor 3G, penultimul dupa ce a achiztionat, in 2009, operatorul Telemobil (Zapp Mobile), care detinea o licenta 3G.

In schimb, RCS&RDS nu este prezent in zona serviciilor GSM/2G. De altfel, operatorul a solicitat ANCOM sa ii ofere, in mod compensatoriu, dreptul de operare in banda de 900 MHz pentru furnizarea de servicii 3G.

Orange Romania si Vodafone Romania au achizitionat licentele de telecomunicatii GSM in 1996 si au platit, fiecare, cate 75 milioane de dolari.

Licenta GSM a Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, expira in 2014. Pretul achitat s-a ridicat la 53 milioane de dolari.

ANCOM este institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania si urmareste respectarea acestora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri