Compania japoneza Fujitsu a dezvoltat cel mai puternic calculator din lume, echivalentul a un milion de desktopuri, scrie cotidianul american The New York Times. Este pentru prima data in ultimii sapte ani cand Japonia se afla pe prima pozitie in acest domeniu.

Computerul denumit “K Computer,” este de trei ori mai puternic decat cel realizat de compania chineza care a detinut anterior acest record.

Acesta poate efectua 8,2 catralioane de calculi pe secunde, mai exact performanta acestuia este echivalenta cu puterea a un milion de calculatoare de tip desktop

Supercomputerele sunt utilizate pentru similari de cutremure, previziuni ale schimbarilor climatice, cercetare nucleara si dezvoltarea si testarea de arme.

Pe de alta parte, companiile folosesc acest tip de computere pentru tranzactii pe bursa si pentru exploararea petrolului.

Construirea unui supercomputer este foarte costisitoare si consta in conectarea a mii de calculatoare intr-un centru de date.

Chiar daca se considera ca are un consum redus de energie electrica, consumul energetic al K computer este egal cu cel a 10.000 de case.

Este pentru prima data in ultimii sapte ani cand Japonia se afla pe primul loc in topul celor mai puternice 500 calculatoare din lume, un clasament realizat de Universitatea Tennessee din orasul american Knoxville.

Pe locul al doilea in top s-a aflat fostul lider in domeniu, supercomputerul chinezesc Tianhe-1A , iar pe locul al treilea s-a clasat un calculator realizat in SUA.

Clasamentele, care se realizeaza o data la sase luni, se schimba frecvent datorita avansului tehnic foarte rapid.

De exemplu, supercomputerul declarat cel mai puternic din lume in iunie 2008 se afla in prezent pe locul zece.

Sursa foto: Fujitsu


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Trump amenință să reglementeze sau să ”închidă” platforme precum Twitter
Setari Cookie-uri