Operatorii telecom lanseaza periodic terminale mobile sub brand propriu in incercarea lor de a creste apetitul clientilor pentru telefoane cu functii avansate, la preturi mai mici decat modele similare dar comercializate de alte branduri. Vezi care sunt ratiunile pentru care operatorii mizeaza pe aceste telefoane si cu ce plusuri vin ele.
Operatorul Orange Romania a lansat primele terminale sub brand propriu la inceputul anilor 2000. Produsele promovate erau din gama Orange SPV. Aceste terminale au adus noi beneficii pentru client, la acea data - compatibilitate cu SIM-uri ce permiteau memorie extinsa de pana la 128 MB, acess la tehnologia EDGE, serviciul MMS si, in 2007, acces la tehnologia 3G (HSDPA la viteza de 1.8Mbps), GPS incorporat si sisteme de navigarea TOM TOM.

Principalul obiectiv de atunci, ca si cel de acum, este de a integrata serviciile Orange ai eficient, produsele fiind special create pentru a respecta parametrii de functionalitate a serviciilor proprii, subliniaza oficialii companiei, pentru wall-street.ro.

Unul dintre plusurile cele mai importante ale acestor telefoane sub brand propriu este pretul – mai accesibil decat la modele similare, sub alte branduri. De asemenea, specificatiile telefoanelor au la baza parametrii de functionalitate ai operatorului, prin urmare calitatea reflectata fiind “la cele mai inalte standarde”.

In prezent, gama de terminale oferite sub brandul Orange la nivel de Grup acopera o arie extinsa de specificatii - modele exclusiv destinate serviciilor de voce (Orange Malibu, Orange Lima, Orange Atlanta) sau modele care ofera o experinta extinsa in universul mutimedia (Orange Boston lansat in 2010, Orange Stockholm 2011).

“Unele modele sunt destinate tranzactiilor de volum, altele tranzactiilor de valoare. Ceea ce ne dorim este sa oferim varietate”, spun oficialii companiei.

“Portofoliul de modele Orange nu este la fel de diversificat ca a celorlalte branduri, prin urmare ponderea acestora in vanzari nu este reprezentativa, dar este in ascensiune. Orange propune modelul Atlanta pentru segmentul de mijloc cu capabilitati 3G si claritate la standarde superioare prin functia HD Voice. Acesta este deja in portofoliul Orange din 20 iunie. Orange Stockholm, prezentat ca cel mai ieftin smartphone cu sistem de operare Android 2.2, se va lansa la inceputul lunii iulie”, spun oficialii companiei.

Modelul Orange Stockholm va rula pe un sistem de operare Android 2.2 OS, va avea camera foto de 3 MP, E-mail, Wi-Fi, A-gps la un pret special, “devenind unul dintre cele mai ieftine smartphone-uri de pe piata”.

Operatorul Vodafone Romania a lansat primul terminal sub brand propriu in luna mai a anului 2007, modelul Vodafone 225. Acesta nu se mai gaseste in prezent in oferta companiei, insa exista un continuator direct al gamei – Vodafone 246. Acesta este disponibil cu pachet prepaid la 100 de lei, TVA inclus.

“Principala caracteristica a telefoanelor sub brand propriu este accesibilitatea din punct de vedere al pretului. Practic, un terminal sub brand propriu are un cost si in consecinta un pret final catre client cu mult mai atreactiv decat un brand de producator, cu aceleasi specificatii. In plus, telefoanele sub brand Vodafone ofera o experiente completa pentru client – telefonul vine direct configurat, contine elemente specifice brandului Vodafone (screensaver, iconografie) precum si aplicatii specifice, cum ar fi Opera Mini Vodafone”, explica oficialii filialei locale a operatorului din Marea Britanie.

Publicul tinta pentru astfel de termina depinde in mare masura de categoria din care face parte telefonul. “De exemplu, cel mai nou terminal sub brandul Vodafone, Vodafone Smart, se adreseaza clientilor ce-si doresc un smartphone si care sunt interesati de acces la Internet, fara sa-si doreasca sa investeasca foarte mult intr-un telefon”, spun oficialii companiei.

Operatorii de pe piata locala lanseaza terminale mobile sub brand propriu in linie cu strategia internationala, tinandu-se insa cont si de specificul regional. Marketing-ul acestora este de asemenea inspirat de cel international, si localizat.

Primul telefon mobil lansat de Cosmote Romania sub brand propriu a fost Cosmote Vairy Touch, la sfarsitul anului 2009. In prezent terminalul mai este disponibil doar clientilor prepaid datorita cererii mari pe acest segment de utilizatori, conform lui Gabriel Ionita, product and services development senior manager al Cosmote Romania.

Dezvoltarea terminalelor sub brand propriu are ca principala tinta oferirea garantiei unui brand cunoscut impreuna cu un pachet de caracteristici si specificatii speciale, subliniaza el. Practic, operatorul preinstaleaza pe aceste terminale mai multe functii si aplicatii proprii sau terte pe care operatorul considera ca vasta majoritate a clientilor le-ar putea dori de la un telefon anume. In cazul Cosmote move accesul la portalul web’n’walk este facil, printre aplicatiile preinstalate numarandu-se AccuWeather, Facebook sau Shazam.

“Tinerii selecteaza foarte atent ofertele curente”, subliniaza Gabriel Ionita care spune, la fel ca si reprezentantii Vodafone Romania, ca preturile telefoanelor sub brand propriu sunt foarte competitive. “Acest lucru a influentat semnificativ volumele de vanzari”, spune Ionita, fara a oferi insa date exacte.

Pentru lansarea acestor terminale, Cosmote urmareste trendurile pietei alaturi de cele doua grupuri din care face parte – OTE si Deutsche Telekom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri