Telefoane smartphone Nokia mai ieftine

Nokia reduce preturile aparatelor smartphone in Europa, masura care va creste probabilitatea intensificarii unui razboi al preturilor pe piata telefoanelor mobile, potrivit unor surse din sectorul de profil, transmite Reuters.

Aparatele smartphone ale companiei finlandeze pierd rapid din cota de piata in favoarea telefoanelor care opereaza pe platforma Android produsa de Google, astfel incat Nokia ar putea raporta pierderi pentru trimestrele al doilea si al treilea.

Una dintre surse a spus ca cele mai mari reduceri, de circa 15%, sunt aplicate pentru modelul N8, telefonul multimedia C7 si E6, destinat segmentului de business.

In cazul altor modele de telefoane reducerile de preturi sunt mai mici, au aratat cele doua surse.

"Nu au avut loc reduceri substantiale pentru anumite modele, dar amploarea masurii la nivelul portofoliului nu a mai fost intalnita de foarte mult timp", a explicat una dintre surse, care lucreaza la un operator european de telecomunicatii.

Actiunile Nokia au scazut cu 1,5% in timpul tranzactiilor de marti, iar de la inceputul acestui an au inregistrat un declin de peste 40%, din cauza temerilor ca trecerea la sistemul de operare Mocrosoft Windows nu va contribui la imbunatatirea competitivitatii fata de iPhone, produs de Apple.

Un purtator de cuvant al Nokia a refuzat sa comenteze in privinta preturilor, dar a spus ca schimbarile fac parte din procesul normal de afaceri.
Masurile Nokia ar putea declansa un razboi al preturilor, afectand companii precum Motorola, Sony Ericsson si LG Electronics, a avertizat Neil Mawson, analist la Strategy Analytics.

El crede ca operatorii si cumparatorii vor avea de castigat de pe urma preturilor mai mici ale smartphone-urilor, dar producatorii cu marje mai mici de profit vor avea probleme.

Potrivit Nomura, Samsung Electronics va deveni in acest trimestru cel mai mare producator de aparate smartphone la nivel mondial, depasind Nokia.

Cota Nokia pe piata smartphone a scazut la 25,5% in primul trimestru, de la 39% cu un an in urma, potrivit companiei de cercetare a pietei Gartner.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri