Romanii sunt cei mai grabiti sa isi verifice dispozitivul mobil la primelele ore ale diminetii, aproape 80% dintre acestia verificandu-si adresa de e-mail, contul de Facebook sau citind stiri inainte de a pleca spre serviciu, arata un studiu realizat de Intel in Romania si alte 15 tari din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).
In schimb, in celelalte state participante la sondaj aproximativ 67% dintre respondenti isi utilizeaza laptopul, telefonul sau tableta inainte de a pleca la serviciu.

Astfel, aproape 45% dintre romani isi folosesc dispozitivele inainte de a cobori din pat, 26% in timp ce servesc micul dejun, 8% inainte de a face dusul de dimineata, iar 5% isi folosesc terminalul mobil in drum spre serviciu, in mijloacele de transport in comun.

Doar 15% dintre romani folosesc tehnologia mobila pentru prima data intr-o zi cand ajung la serviciu.

Ce ii enerveaza cel mai mult pe romani in privinta utilizarii telefonului mobil in spatiul public?

Cel mai enervant este sa asistam la conversatiile telefonice ale altora in mijloacele de transport in comun sau magazine (68%).

Pe cel de-al doilea loc se situeaza ringtonurile enervante sau prea puternice (61%), iar pe locul al treilea, romanii situeaza tastarea in timpul sofatului (60%).

Atitudinea romanilor coincide din acest punct de vedere cu cea a celorlalte popoare participante la sondajul de opinie, ale caror medii au fost 67%, 67%, respectiv 57%.

Verificarea telefonului in timpul unui film cu prietenii nu este o problema pentru romani, doar 9% dintre cei intervievati sustinand ca ii deranjeaza.

Aducerea laptopului intr-o minivacanta de un weekend este considerat un lucru normal, doar 6% dintre romani fiind deranjati de acest aspect.

„Rezultatele studiului releva cat suntem de diferiti ca utilizatori ai tehnologiei mobile si cat de divers interactionam cu aceasta. Studiul arata ca intr-adevar, dispozitivele mobile sunt create pentru a fi parte a vietii de zi cu zi. Trebuie doar sa fim atenti la propriile maniere in ceea ce priveste utilizarea lor”, a declarat Manuela Oprisan, PR Manager pentru Europa Centrala si de Est, Intel.

Cat de "civilizati" sunt romanii pe Facebook, Twitter sau Hi5

Romanii considera ca cel mai mare „pacat” in spatiul social media este folosirea contului altei persoane pentru a face o farsa.

Pe de alta parte, 59% dintre utilizatorii romani de site-uri de socializare cred ca o incalcare a bunelor maniere in social media este dezvaluirea in exces a detaliilor personale.

De asemenea, pentru 58% din romanii respondenti, a eticheta („tag”) persoane in poze neonorante fara permisiunea acestora este o alta incalcare grava a principiilor social media.

Totodata, 25% cred ca a ignora cererea de prietenie a cuiva este un gest ofensator pe retelele de socializare, 13% au aceasta parere despre utilizarea unei imagini cu copii sau animale ca fotografie de profil, iar 12% sunt de parere ca a raspunde tarziu la un mesaj, post sau tweet este dovada lipsei bunelor „maniere mobile”.

Pe de alta parte, 7% din romani declara ca isi verifica statusul mai mult de o data pe ora, 25% fac acest lucru mai mult de 3-4 ori pe zi, 38% o data pe zi, iar 29% o data pe saptamana sau mai rar.

Comportamentul romanilor legat de tehnologie si social media:
• Aproape 80% dintre romani isi verifica dispozitivul mobil inainte de a pleca spre birou;
• 53% marturisesc ca obisnuiesc sa scrie mesaje/emailuri in timp ce se afla in compania altor persoane;
• 68% sunt de parere ca utilizarea cea mai incorecta a telefonului mobil este intr-un magazin sau in mijloacele de transport in comun;
• Doar 9% dintre romani sunt deranjati de sunetul telefoanelor mobile in salile de cinema;
• 33% dintre romani sunt dispusi sa renunte la ciocolata, 23% la cafea, 21% chiar la partener, iar 19% la zile de concediu, decat sa traiasca o saptamana fara gadgetul mobil;
• Pentru 67% dintre romani, dispozitivul mobil este un simbol al statutului social;
• Cel mai mare „pacat” in social media este folosirea contului altei persoane pentru a face o farsa;
• 58% considera ca „tag”-ul pe retelele de socializare, fara permisiunea persoanei in cauza, este o incalcare grava a principiilor.
• 13% dintre respondenti au declarat ca au vorbit tare la telefon in toalete publice.
• 8% au admis ca au vizionat continut inadecvat in timp ce se aflau intr-un spatiu public.

Studiul a fost realizat online, in luna mai 2011, de Redshift Research. In total au fost intervievate 12.761 de persoane din 16 state din regiunea EMEA.

Din Romania au fost intervievate 500 de persoane, 49% dintre acestea avand varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. In jur de 40% dintre cei intervievati sunt angajati si lucreaza peste 35 de ore pe saptamana, iar 28% sunt studenti. Majoritatea lucreaza intr-un birou.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri