Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a anulat, saptamana trecuta, licitatia privind solutia IT de introducere a cardului electronic de asigurari de sanatate, dupa ce Ericsson Romania a contestat procedura de atribuire a contractului, estimat la 110,1 milioane lei,cu TVA inclusa, scrie Mediafax.
CNSC a admis contestatia formulata de Ericsson Telecommunications Romania si a obligat autoritatea contractanta se anuleze procedura de atribuire, potrivit deciziei publicata pe pagina web a Consiliului.

Impotriva deciziei pot fi formulate plangeri in termen de 10 zile de la comunicare, se precizeaza in document.

Contestatia a fost depusa in data de 10 iunie. Prin documentul inaintat CNSC, Ericsson Telecommunications Romania a solicitat anularea procedurii de atribuire sau anularea in parte a documentatiei de atribuire si aplicarea masurile corective care se impun.

Societatea isi motiveaza demersul prin faptul ca documentatia de atribuire intocmita de autoritatea contractanta incalca prevederile legale in materia achizitiilor publice si ingradeste accesul ofertantilor la procedura.

"De asemenea, documentatia de atribuire incalca normele si principiile enuntate in Tratatul de instituire a Comunitatilor Europene, in special cele referitoare la nediscriminarea si egalitatea de tratament, transparenta, proportionalitatea si recunoasterea reciproca, principii ce sunt avute in vedere si mentionate si in cadrul Notei COCOF nr. 07/0037/03-RO-Criterii de selectie si/sau de atribuire ilegale fixate in procedura de licitatie", se precizeaza in document.

La finele lunii mai, Compania Nationala Imprimeria Nationala (CNIN) a publicat pe site-ul www.e-licitatie.ro anuntul de participare referitor la achizitia de servicii privind solutia informatica de implementare a cardului electronic de asigurari de sanatate.

Durata contractului a fost stabilita de autoritatea contractanta la noua luni de la data atribuirii.

Garantia de participare s-a ridicat la 1,7 milioane de lei, la care urma sa se adauge una de buna executie reprezentand 5% din valoarea fara TVA a contractului subsecvent (89,4 milioane de lei).

Prin caietul de sarcini, castigatorul licitatiei trebuia sa furnizeze CNIN servicii de dezvoltare software, inclusiv personalizat, de programare si de consultanta software, precum si servicii de analiza si de programare de sisteme, alaturi de servicii de programare de sisteme informatice si software utilitare.

Data limita pentru depunerea ofertelor a expirat la 17 iunie, dupa ce pana la 3 iunie, cand a expirat termenul initial prevazut in anuntul de participare, nu s-a depus nicio oferta. Ericsson Telecommunications Romania a depus contestatia la 10 iunie.

CNIN are calitate de unitate centralizata de achizitii, iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) de autoritate contractanta.

Prin implementarea cardului national de asigurari sociale de sanatate, autoritatile intentioneaza identificarea si verificarea eligibilitatii pacientului din punct de vedere al calitatii de asigurat, a furnizorului de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, cat si accesul si utilizarea datelor medicale.

Astfel, va fi introdus un mecanism suplimentar de control pentru evidentele, raportarile si decontarile serviciilor medicale, iar acesta va asigura accesul rapid al furnizorilor de servicii medicale la un minim de date medicale necesare deciziei medicale, in special in caz de urgente medicale.

Totodata, implementarea cardului national de asigurat va permite valorificarea tehnologiilor actuale privind accesul si schimbul de date in conditii de deplina siguranta si protectie a datelor cu caracter personal, conform legislatiei in vigoare si recomandarilor Uniunii Europene.
Cardul national va fi emis individual pentru fiecare asigurat si distribuit la domiciliu prin posta, prioritate avand salariatii.

Valoarea cipului informatic inclus in cardul de sanatate va fi de doi euro.

La finele anului 2010, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca primele carduri de sanatate vor fi livrate cel mai devreme in august-septembrie 2011, iar asiguratul va trebui sa achite aproximativ 2 euro pentru a primi acest card, intregul proces de implementare a sistemului fiind estimat sa dureze circa 14-15 luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri