Pretul unei licente a fost estimat la sub trei milioane de euro, potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), scrie Mediafax.

Decizia de amanare a fost adoptata in urma procesului de consultare publica si agreata vineri cu reprezentantii industriei in sedinta Consiliului Consultativ al ANCOM.

In aceasta sedinta s-a dezbatut strategia privind implementarea si dezvoltarea sistemelor Broadband Wireless Access (BWA) la nivel national in banda de frecvente de 3,4 - 3,8 GHz pentru perioada 2011 - 2020.

Documentul stabileste principiile, condttiile, procedura de acordare a drepturilor de utilizare a spectrului pentru servicii mobile de banda larga, precum si metoda de reorganizare a acesteia.

"In urma procesului de consultare publica, ANCOM a stabilit demararea procedurii de selectie comparativa pentru licente nationale in banda 3.410 - 3.800 MHz in anul 2014, in loc de 2012, cum s-a propus initial", se arata intr-un comunicat al ANCOM remis MEDIAFAX.

Procedura de selectie comparativa se va desfasura in doua etape: o etapa prealabila in care ofertantii vor inainta catre autoritate solicitari ferme de intentie cu privire la achizitionarea unei licente in banda de 3,5 GHz sau a unei licente in banda de 3,7 GHz.

In a doua etapa va avea loc selectia propriu-zisa, care va tine cont de rezultatele primei etape si care va avea loc numai daca numarul de solicitanti este mai mare decat numarul de licente disponibile in aceasta banda.

"In cazul in care numarul de solicitanti este mai mic sau egal cu numarul de licente disponibile, ofertele nu vor mai fi evaluate, iar licentele se vor acorda direct solicitantilor", se mai spune in comunicat.

Licentele judetene vor fi acordate tot in anul 2014, cand ANCOM va aloca prin procedura de selectie comparativa in fiecare judet licente de utilizare a frecventelor radio pentru furnizarea de retele publice si de servicii de comunicatii cu acces de banda larga.

Licentele nationale vor fi acordate pe o perioada de 10 ani si vor prevedea obligatii de acoperire minimale pe etape de dezvoltare la un an, 3 ani si 5 ani de la data emiterii acestora.

Citeste si:

Si licentele judetene vor fi acordate pentru o perioada de 10 ani si vor prevedea obligatii de acoperire minimale pe etape de dezvoltare la un an, 2 ani si 3 ani de la data emiterii acestora.

"Obligatiile de acoperire vor include acoperirea cu prioritate a unui anumit procent din mediul mic urban (concretizat prin numarul de orase ce trebuie acoperite)", se mentioneaza in comunicat.

ANCOM considera ca procedura de selectie comparativa este cea mai adecvata pentru asigurarea continuitatii furnizarii serviciilor catre utilizatorii finali, benzile scoase la licitatie pentru alocare fiind benzi auxiliare, complementare furnizarii de servicii de acces la Internet in benzi mai joase, oferind capacitate mare in locatii in care exista cereri numeroase.

De asemenea, ANCOM a hotarat prelungirea valabilitatii licentelor de utilizare a frecventelor radio acordate la nivel national in banda de frecvente radio 3,4 - 3,8 GHz pana la 31 decembrie 2015, dreptul de utilizare al noilor licente nationale incepand din anul 2016.

"In continuare, prin aceste benzi de frecvente, se vor putea furniza servicii de transmisiuni de date (servicii de acces la Internet, VPN, servicii de videoconferinta etc.)", se mai spune in comunicat.

In urma procesului de consultare publica, ANCOM a decis ca se impun analize si discutii suplimentare inaintea luarii unei decizii cu privire la aspectele de natura tehnica din cadrul strategiei care sunt in conexiune cu obiectul unei decizii a unui for european din domeniul telecom (CEPT/ECC).

"Dupa clarificarea acestor aspecte, documentul de strategie va fi revizuit si supus unei noi proceduri de consultare publica, moment la care se vor discuta exclusiv problemele aflate in conexiune cu noul aranjament de canale ce urmeaza a fi adoptat la nivelul CEPT/ECC pentru banda de frecvente 3,4-3,8 GHz, cele mai importante dintre acestea fiind numarul de licente ce urmeaza a fi acordate, metoda de reorganizare a benzii de frecvente si limita maxima a cantitatii de spectru radio ce va putea fi detinuta de fiecare operator licentiat in banda de frecvente in discutie", se mai spune in comunicat.

Prin conditiile impuse, atat cele referitoare la largimea de banda acordata prin licenta, cat si cele legate de limitarea spectrului disponibil pentru un operator, ANCOM urmareste evitarea riscului irosirii sau a fragmentarii excesive a alocarilor spectrului radio, asigurarea principiului neutralitatii tehnologice si dorinta de a atrage pe piata romaneasca competitori care detin capacitatile financiare, tehnice si administrative necesare pentru a valorifica la maximum potentialul acestor benzi de frecvente.

In prezent, benzile 3,4-3,6 GHZ sunt operate de sapte furnizori, cinci dintre ei detinand licente nationale (Orange Romania, Vodafone Romania, UPC Romania, Idilis si AccessNet) si doi licente locale pentru servicii de transmisiuni de date pe suport radio de tip punct-multipunct prin retele fixe (FWA), in timp ce in benzile 3,6 - 3,8 GHz opereaza un singur furnizor (Societatea Nationala de Radiocomunicatii - SNR), care detine o licenta pentru retea nationala de tip Broadband Wireless Access (BWA), potrivit datelor ANCOM.

Toate licentele expira la sfarsitul lunii septembrie 2013, cu exceptia licentelor locale in benzile 3.410 - 3.600 MHz, care au diverse perioade de valabilitate, respectiv iunie 2011, august 2011, ianuarie 2015 si decembrie 2015, precum si a licentei in banda 3.600 - 3.800 MHz, care expira in iulie 2011.